9 Σεπτέμβριος 2019, 10:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2019, 10:38

«Τσιτσάνεια 2019»: Η συγκινητική ερμηνεία της Ζωής Παπαδοπούλου για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)

  • (Βίντεο: tv10trikala)

Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας διοργάνωσε, στο πλαίσιο των «Τσιτσανείων 2019», τη μουσική παράσταση «Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω…» το βράδυ της Τρίτης 3 Σεπτεμβρίου, στον Μύλο Ματσόπουλου. Η έναρξη της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Καθήλωσε το τρικαλινό κοινό η ερμηνεία της Ζωής Παπαδοπούλου στο πολύ γνωστό τραγούδι της ποντιακής παράδοσης «Πάρθεν η Ρωμανία».

Όπως είπαν και οι διοργανωτές, ουσιαστικά ήταν ένας φόρος τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων Ευαγγελία Μπουντούρη, η οποία στο λόγο της ανέφερε ότι η μουσική δεν είναι μόνο για να διασκεδάζει, αλλά και για να ευαισθητοποιεί. Έτσι, και με την αφορμή της συμπλήρωσης φέτος 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1919-2019), τα φετινά «Τσιτσάνεια» ξεκίνησαν με παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι ερμηνευμένο από τη Ζωή Παπαδοπούλου.

Ακολούθησε μεγάλο αφιέρωμα στον λαϊκό συνθέτη Απόστολο Καλδάρα και στον γιο του Κώστα, δυο ανθρώπους με στενή οικογενειακή σχέση αλλά με ξεχωριστούς δρόμους στο ελληνικό τραγούδι. Συμμετείχαν οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ζωή Παπαδοπούλου, Μπάμπης Αντωνίου και Σταυρούλα Εσαμπαλίδη στο τραγούδι. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο πιανίστας και συνθέτης Σάκης Κοντονικόλας και συμμετείχε λαϊκή ορχήστρα από τους: Βασίλη Μητσιάκη και Ευθύμιο Γρηγορίου στο μπουζούκι, Κώστα Ματσίγκο και Δημήτρη Τυχάλα στην κιθάρα, Κώστα Λάμπα στο μπάσο, Γιώργο Αγγελάκη στο ακορντεόν, Δήμητρα Καλλιάρα στο κανονάκι, Γιάννη Μακρυγιάννη στα κρουστά, Νεκτάριο Παπαγεωργίου στο κλαρίνο και Στέλιο Καραγιώργο στα τύμπανα.