9 Σεπτέμβριος 2019, 09:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2019, 09:01

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ξεκινούν οι απολογίες για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες

  • Δίκη Χρυσής Αυγής: Καθημερινές δικάσιμους ζητά η Πολιτική Αγωγή
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Με τις απολογίες των πέντε κατηγορουμένων για την άγρια επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες στο σπίτι που έμεναν στο Ικόνιο Περάματος τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012 συνεχίζεται σήμερα, μετά τις θερινές διακοπές, η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Πριν από τη διακοπή, στο δικαστήριο απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι οποίοι αρνήθηκαν κάθε συμμετοχή.

Στην υπόθεση των τεσσάρων ψαράδων κατηγορούμενοι είναι ο θεωρούμενος επικεφαλής της Τοπικής της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα Αναστάσιος Πανταζής και τα μέλη Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Αγριογιάννης, Θωμάς Μαρίας και Μάρκος Ευγενικός. Στην επίθεση, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικαστικής έρευνας, συμμετείχε και μία ανήλικη, η οποία έχει παραπεμφθεί σε δικαστήριο ανηλίκων.

Η βασική κατηγορία αφορά απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, η επίθεση του τάγματος εφόδου ήταν ιδιαίτερα βίαιη και είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του ενός από τους τέσσερις αλλοδαπούς.

Πώς έγινε η επίθεση
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο «πυρηνάρχης» Αναστάσιος Πανταζής –ως επικεφαλής τάγματος εφόδου που είχε συγκροτηθεί από τουλάχιστον 20 άτομα– και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του «βάσει οργανωμένου σχεδίου» πήγαν στην οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη στο Ικόνιο Περάματος, προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στα επαγγελματικά οχήματα των τεσσάρων Αιγύπτιων αλιεργατών και επιχείρησαν να μπουν στο σπίτι σπάζοντας τα ξύλινα παντζούρια και ρίχνοντας το περιεχόμενο ενός πυροσβεστήρα στο δωμάτιο όπου κοιμούνταν τρεις από αυτούς.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται, πήγαν στην ταράτσα όπου κοιμόταν ο τέταρτος ψαράς, ο Eμπαράκ Αμπουζίντ, του επιτέθηκαν με ξύλα και σιδερένιους λοστούς, και τον τραυμάτισαν σοβαρά κυρίως στο κεφάλι και το πρόσωπο, με συνέπεια αυτός να υποστεί διπλό κάταγμα της κάτω γνάθου και των ρινικών οστών, καθώς και θλάση πνεύμονα, βαθειά θλαστικά τραύματα προσώπου και κεφαλής και μεγάλο οίδημα προσωπικού και σπλαχνικού κρανίου.

Η επίθεση, βάσει των στοιχείων της δικαστικής έρευνας, είχε γίνει λίγες ώρες μετά από δηλώσεις του τότε βουλευτή, νυν ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγού, σε καφετέρια στο Πέραμα, όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως έχουν γίνει δέκτες παραπόνων που υπάρχουν στην Ιχθυόσκαλα, «σχετικά με τους Αιγύπτιους που κάνουν ό,τι θέλουν».

Ο Αναστάσιος Πανταζής είναι κατηγορούμενος και στην επόμενη υπόθεση που εξετάζει το δικαστήριο, η οποία αφορά τη βίαιη οργανωμένη επίθεση σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Πέραμα.

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Τζ. Β.