9 Σεπτέμβριος 2019, 01:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2019, 01:15

Ruth Pfau, η «Μητέρα Τερέζα» του Πακιστάν

  • Ruth Pfau, η «Μητέρα Τερέζα» του Πακιστάν
    (Φωτ.: Marie Adelaide Leprosy Clinic)

Σε ηλικία 87 ετών πέθανε το 2017 η Ruth Pfau (Ρουθ Πφάου), η «Μητέρα Τερέζα» του Πακιστάν που γεννήθηκε πριν από 90 χρόνια, στις 9 Σεπτεμβρίου 1929 στη Λειψία της Γερμανίας. Γιατρός και μοναχή αφιέρωσε πάνω από 50 χρόνια στη μάχη κατά της λέπρας στη χώρα.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι άνθρωποι ζουν υπό τέτοιες συνθήκες», ήταν τα πρώτα της λόγια όταν επισκέφθηκε ασθενείς στο Πακιστάν.

Η Ruth Pfau έγινε μοναχή σε ηλικία 29 ετών, μετά από μια συνάντηση με επιζώντα του Ολοκαυτώματος. Η επίσκεψη που άλλαξε τη ζωή της, ωστόσο, ήταν σε ένα λεπροκομείο στο Καράτσι όπου βρέθηκε «κολλημένη» λόγω ενός προβλήματος με τη βίζα, ταξιδεύοντας προς Ινδία. Συγκλονισμένη περιέγραφε για έναν συνομήλικο της: «Σερνόταν με τα χέρια και τα πόδια του, σαν να ήταν κάτι φυσιολογικό».

Από ’κει και πέρα τίποτα δεν ήταν ίδιο για τη Γερμανίδα γιατρό. Άρχισε να μαζεύει δωρεές για την κλινική Marie Adelaide που είχε επισκεφθεί, ενώ σταδιακά ξεκίνησε να δημιουργεί ένα δίκτυο με πάνω από 150 σύγχρονα ιατρικά κέντρα, που περιλάμβαναν ακόμα και μονάδες ψυχολογικής υποστήριξης, εργαστήρια για τεχνητά μέλη και σπίτια για τα άτομα με αναπηρία. Επίσης, το 1965 ξεκίνησε το πρώτο σεμινάριο ενημέρωσης της κοινής γνώμης, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί το στίγμα.

Η λέπρα, ή νόσος του Hansen, είναι μία νόσος που προσβάλλει κυρίως το δέρμα και τα νεύρα που βρίσκονται κάτω από αυτό και μπορεί, αν δε θεραπευτεί, να οδηγήσει σε παραμορφώσεις.

Οι προσπάθειες της Ruth Pfau τελικά είχαν αποτέλεσμα: το 1996 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι στο Πακιστάν η νόσος είναι υπό έλεγχο, νωρίτερα απ’ ό,τι στις υπόλοιπες ασιατικές χώρες.