8 Σεπτέμβριος 2019, 20:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2019, 21:00

Αρχαίο «iPhone» βρέθηκε σε ανασκαφή στη Σιβηρία

  • Αρχαίο «iPhone» βρέθηκε σε ανασκαφή στη Σιβηρία
    (Φωτ.: IHMC RAS / Pavel Leus)

Ένα μοναδικό εύρημα ηλικίας 2.137 ετών έχουν στα χέρια τους οι ανασκαφείς που εργάζονται στη ρωσική «Ατλαντίδα», δηλαδή στις δύο νεκροπόλεις στη νότια Σιβηρία που ήρθαν στο φως όταν υποχώρησε λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας η στάθμη στη Θάλασσα Σαγιάν, στο τεράστιο αποθετήριο υδάτων στο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Ρωσίας, στην επαρχία Τούβα, κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Siberian Times, το εύρημα είναι ένα… αρχαίο iPhone, ένα αντικείμενο λίγο μεγαλύτερο απ’ ό,τι το διάσημο smartphone αλλά με αρκετές οπτικές ομοιότητες, καθώς έχει ακόμα και οπές στις δύο άκρες του, όπως συμβαίνει στα σύγχρονα τηλέφωνα! Στην πραγματικότητα, βέβαια, πρόκειται για την αγκράφα ζώνης από μαύρο πέτρωμα τύπου λιγνίτη στολισμένη με πολύχρωμους ημιπολύτιμους λίθους και με νομίσματα που βοήθησαν ώστε να γίνει η χρονολόγηση.

Το αντικείμενο βρέθηκε μέσα σε έναν τάφο με γυναικείο σκελετό στη νεκρόπολη Άλα Τέι.

Αυτός είναι ένας από τους δεκάδες ασύλητους τάφους που έχουν εντοπιστεί και οι οποίοι ανήκαν σε πλούσιους και επιφανείς Ούνους νομάδες. Το «iPhone», όπως ονομάστηκε με μια δόση χιούμορ από τους ανασκαφείς, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην αρχαιολογική κοινότητα – η γυναίκα δίπλα στην οποία ήταν το κτέρισμα ονομάστηκε Νατάσα.