8 Σεπτέμβριος 2019, 20:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2019, 19:55

Η Τουρκία διαφωνεί με τις ΗΠΑ για τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία

  • Βερολίνο: Ζώνη ασφαλείας υπό διεθνή έλεγχο στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας 3
    Στρατιωτικά οχήματα της Τουρκίας επιστέφουν μετά την πρώτη κοινή περιπολία με αμερικανικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, στην περιφέρεια Σανλιούρφα (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Μπορεί σήμερα να ξεκίνησαν οι κοινές περιπολίες Τουρκίας-ΗΠΑ στην υπό δημιουργία ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μάλλον δεν είναι… ευχαριστημένος. «Διαπραγματευόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ζώνη ασφαλείας, αλλά βλέπουμε πως κάθε βήμα αυτό που εμείς θέλουμε και αυτό που εκείνοι έχουν στο μυαλό τους δεν είναι το ίδιο πράγμα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος τονίζοντας τις συνεχείς διαφωνίες της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια ζώνη ασφαλείας για τους Κούρδους των YPG (ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε τον όρο «τρομοκρατική οργάνωση») που ελέγχουν την περιοχή, και όχι για την Τουρκία.

«Απορρίπτουμε αυτήν την προσέγγιση», πρόσθεσε μιλώντας σε τελετή στην ανατολική επαρχία Μαλάτια (Μελιτηνή). Και συνέχισε: «Αν η ντε φάκτο διαμόρφωση μιας ζώνης ασφαλείας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη με Τούρκους στρατιώτες δεν ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να τη δημιουργήσει η ίδια».