8 Σεπτέμβριος 2019, 18:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2019, 19:13

Το ιρανικό τάνκερ φέρεται να έφτασε στον προορισμό του

  • Το ιρανικό τάνκερ φέρεται να έφτασε στον προορισμό του
    (Φωτ.: αρχείο MarineTraffic.com / Tony Hogwood)

Τη διαβεβαίωση στη διεθνή κοινότητα, και ιδίως στις ΗΠΑ που έχουν απειλήσει με κυρώσεις χώρες και εταιρείες, ότι το Adrian Darya-1 έφτασε στον προορισμό του, έδωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσάβι. Σύμφωνα με τον ίδιο, που μίλησε στην ιρανική τηλεόραση, το φορτίο των 2,1 εκατ. βαρελιών «πουλήθηκε» και το φορτίο ξεφορτώθηκε σε ακτή της Μεσογείου.

Αυτές είναι οι μοναδικές πληροφορίες από την Τεχεράνη για την τύχη του τάνκερ που στις αρχές της εβδομάδας, ενώ βρισκόταν μεταξύ Κύπρου και Συρίας, έκλεισε τον αναμεταδότη.  

Το Σάββατο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ανέβασε στο Twitter φωτογραφία που φέρεται να είναι από δορυφόρο και δείχνει το Adrian Darya-1 να κινείται αργά περίπου δύο ναυτικά μίλια ανοιχτά των ακτών της συριακής πόλης Ταρτούς στη Μεσόγειο.

Μάλιστα κατηγόρησε το Ιράν ότι «ψεύδεται» για την υποτιθέμενη δέσμευσή του να μην στείλει το τάνκερ στη Συρία μετά την απελευθέρωσή του τον περασμένο μήνα από τις Αρχές του Γιβραλτάρ. Η Τεχεράνη τονίζει ότι δεν έχει αναλάβει τέτοιες δεσμεύσεις.