8 Σεπτέμβριος 2019, 15:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2019, 15:50

Ηράκλειο: Τιμήθηκε η ημέρα εθνικής μνήμης γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

  • Ηράκλειο: Τιμήθηκε η ημέρα εθνικής μνήμης γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
    (Φωτ.: cretapost.gr)

Με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού (στη συμβολή Λ. Κνωσού και Ιωνίας), τιμήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο η ημέρα εθνικής μνήμης γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας (έχει οριστεί η 14η Σεπτεμβρίου σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 1998).

Στεφάνια στο μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού κατέθεσαν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου περιφερειακός σύμβουλος Λάμπρος Βαμβακάς, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, βουλευτές, εκπρόσωποι βουλευτών ΠΕ Ηρακλείου, εκπρόσωποι πολιτικών, στρατιωτικών Αρχών, αντιστασιακών οργανώσεων, αποστράτων και Μικρασιατικών συλλόγων.

Νωρίτερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων και ακολούθησε επίσημη δοξολογία. Για το ιστορικό-χρονικό των γεγονότων μίλησε ο συνταξιούχος Ιωάννης Μπρίμης. 

«Ημέρα τιμής και μνήμης σήμερα για την γενοκτονία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Θυμόμαστε, δεν ξεχνάμε και υπενθυμίζουμε στις νεότερες γενιές την υποχρέωση που έχουμε να κρατάμε "ζωντανή" την μνήμη των χιλιάδων θυμάτων από το τουρκικό καθεστώς, όπως επίσης και το δραματικό χρονικό της εκδίωξης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», ανέφερε με το πέρας της εκδήλωσης ο περιφερειακός σύμβουλος Λάμπρος Βαμβακάς.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ουρανία Μωραΐτη.