8 Σεπτέμβριος 2019, 16:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2019, 16:53

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ

  • Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στις ερωτήσεις δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός, που δέχθηκε αριθμό-ρεκόρ (52!) ερωτήσεων, επισήμανε ότι θα είναι μια πρώτη συνάντηση, και πρόσθεσε: «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μια ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας».

Για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του και υπογράμμισε ότι είναι θέμα ευρωπαϊκό.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία, αλλά είναι κυρωμένη που σημαίνει ότι δεν αλλάζει κατά το δοκούν», δήλωσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και θύμισε ότι «αυτήν τη διαπίστωση είχα κάνει όταν είχα μιλήσει στην Βουλή προεκλογικά. Η Συμφωνία δεν προβλέπει διαδικασία αλλαγής της, προβλέπει μόνο έλεγχο της εφαρμογής και σε αυτό θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία και η Ελλάδα είναι ένα αναπτυξιακό άλμα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη στήριξης των μακεδονικών προϊόντων και του brand της Μακεδονίας, καθώς και για την ανάγκη «να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας παγκοσμίως, έτσι ώστε όταν κάποιος ακούει Μακεδονία, να σκέφτεται την ελληνική Μακεδονία».

Μητσοτάκης: Δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τον κ. Ζάεφ, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις πληροφορίες που παρουσιάζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είχε χθες βράδυ συνάντηση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία ιδιαίτερη σχέση με τον γνωστό επιχειρηματία. «Τον χαιρέτησα μπαίνοντας στο ξενοδοχείο, όπως χαιρέτησα καμιά εκατοστή άλλους που βρίσκονταν εκεί» είπε, για να προσθέσει: «Δική μου δουλειά είναι να θέτω κανόνες. Δεν έχω προσωπικές σχέσεις με επιχειρηματίες, δεν έχω φιλίες με επιχειρηματίες. Δουλειά μας είναι να καθορίζουμε τους όρους του επιχειρηματικού παιχνιδιού και από εκεί και πέρα όλοι πρέπει να συμμορφώνονται με αυτό το πλαίσιο». Επισήμανε δε ότι έχει πιο παραγωγικά πράγματα να κάνει, τονιζοντας πως δεν του αρέσει να σχολιάζει αυτά τα οποία λέγονται ή γράφονται στο διαδίκτυο.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

«Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη», ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση και εξήγησε ότι «μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει». Διευκρίνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. «Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική», τόνισε.

Για το ενδεχόμενο η διαφαινόμενη διεθνής ύφεση να επηρεάσει την ελληνική οικονομία, επανέλαβε πως η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για υψηλή ανάπτυξη.

Για τον εκλογικό νόμο είπε: «Δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες». Σημείωσε ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική και γι' αυτό θα προτείνει ένα νόμο που να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. «Ένα κόμμα με 40% έχει δικαίωμα να κυβερνά», είπε χαρακτηριστικά.

«Το σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ έχει παρουσιαστεί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση. «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ερευνηθεί, γιατί έφθασε σε τέτοια κατάσταση, όταν κάποιοι προειδοποιούσαν», πρόσθεσε. Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης και να εξυγιανθεί, και κάποια στοιχεία της να πουληθούν. Αλλά, επίσημανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ΔΕΗ πρέπει να είναι μπροστάρης σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, που θα αξιοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Θα την ξανακάνουμε κερδοφόρα. Δεν πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται», συμπλήρωσε.

Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος
«Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για φορολογική συμμόρφωση», ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετκή ερώτηση. Τόνισε ότι με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που έχει ανακοινωθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έναν λόγο παραπάνω να δηλώνουν τα εισοδήματά τους.

Μητσοτάκης: Από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Για τον εάν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι σε τρεις μήνες θα μπορεί να απαντήσει, και σημείωσε ότι προηγείται η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους. «Κάθε πράγμα στον καιρό του», τόνισε.


(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Σχετικά με τα χαμηλότερα επιτόκια εξήγησε ότι διευκολύνουν την πολιτική της κυβέρνησης και επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά. «Είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό. Θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση», δήλωσε.

Ακόμη, ανέφερε ότι γίνονται έρευνες και θα ερευνηθούν περαιτέρω ζητήματα που αφορούν τη σίτιση των μεταναστών. Σημείωσε πως η τωρινή κυβέρνηση έχει διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη, μιας και υποστηρίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί και ως προς τη δική μας ευθύνη να γίνονται επιστροφές. «Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία. Θα αναλάβω πρωτοβουλία και θα ενημερώσω τους αρχηγούς όλων των κρατών της ΕΕ για τον επιμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κανένα επίδομα δεν καταργείται»
«Κανένα επίδομα δεν καταργείται», δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία τόνισε πως «θέλουμε μια συγκροτημένη προσέγγιση. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις». Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του την Παρασκευή στην εθνική ομάδα τυφλών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε δε και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα λόγω της μητέρας του.

Σχετικά με τα εργασιακά δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση και θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Επανέλαβε ότι από την 1η Ιουλίου 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Επίσης, έδωσε τη διαβεβαίωση προς τους συνταξιούχους ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά. «Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου», συμπλήρωσε. Στη συνέχεια υποστήριξε πως ό,τι έχει εξαγγελθεί για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό και δεν είναι αιφνιδιασμός των εταίρους μας. Επιπλέρον ξεκαθάρισε πως δεν θα προχωρούσε σε εξαγγελίες αν δεν ήταν πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα.


Δείτε το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης του Κ. Μητσοτάκη

«Το Βρετανικό Μουσείο δίνει μάχη που κάποια στιγμή θα την χάσει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Πρόσθεσε δε ότι δεν απεμπολεί η Ελλάδα κανένα δικαίωμα«. «Μας ασκήθηκε όμως και κακοπροαίρετη κριτική που ταυτίστηκε με τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδυναμωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών», υποστήριξε.

«Η ΕΕ πρέπει να κάνει πράξη την πολιτική της για αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα στο Μεταναστευτικό», απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση και ανέφερε ότι είναι σύνθετο θέμα που συνδέεται με τη Σένγκεν και με τη φύλαξη των συνόρων. Αναφορικά με δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί, είπε ότι «θα ευχόμουν να είναι ακριβής η δήλωση του Τούρκου πρέσβη, αλλά τον διαψεύδει ο πρόεδρός του, αλλά και η πραγματικότητα που δείχνει ότι υπάρχει χαλαρότητα».

Μητσοτάκης: Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίαςπλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Ακόμα, εξήγγειλε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή. «Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές», τόνισε ο πρωθυπουργός.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.