26 Μάρτιος 2014, 09:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:25

Πρόκληση Τούρκων στο Καστελόριζο την ώρα της παρέλασης

  • Υπέρπτηση τουρκικών F - 16 σε ελληνικά νησιά

Πρόκληση Τούρκων στο Καστελόριζο την ώρα της παρέλασης

Χοντρή πρόκληση -σε επίπεδο συμβολισμού - από την Τουρκία, ανήμερα της επετείου της Εθνικής Επανάστασης του 1821 και την ώρα που στην Αθήνα εξελισσόταν η στρατιωτική παρέλαση.

Συγκεκριμένα η Άγκυρα έσπασε  το μορατόριουμ πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών που προβλέπουν για τις Εθνικές Επετείους τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας- και τελούν εν γνώσει του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Οπλισμένα

Δυο οπλισμένα τουρκικά F-16 παρέβησαν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τους Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας στις 11.49 και μπήκαν στο FIR  Αθηνών χωρίς να υποβάλλουν σχέδια Πτήσεων, ενώ  στην συνέχεια παραβίασαν και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Κατά τις πληροφορίες μας η παραβίαση έγινε ανατολικά του Καστελόριζου  και διήρκεσε 3 λεπτά (11.49-1152). Τα τουρκικά F-16 έκαναν μια στροφή,μπήκαν και βγήκαν.

Μόνο αναγνώριση

Όπως  ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Αξιο σημειώσεως είναι ότι το ΓΕΕΘΑ δεν αναφέρει ότι τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν, όπως άλλες φορές, κατά την πάγια πρακτική. 'Οπως μας εξήγησε αρμόδια πηγή αυτό έγινε γιατί η παραβίαση ήταν πολύ μακριά και πολύ σύντομη και τα ελληνικά αναχαιτιστικά επιφυλακης ήταν μακριά  και δεν προλάβαιναν να πάνε. Ετσι και η αναγνώριση ήταν ηλεκτρονική - από ρανταρ...

Πηγή: onalert.gr