8 Σεπτέμβριος 2019, 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2019, 17:25

Θεσσαλονίκη: Βραδιά ποντιακής γευσιγνωσίας στην Βαλκανική Πλατεία

  • Θεσσαλονίκη: Βραδιά ποντιακής γευσιγνωσίας στην Βαλκανική Πλατεία
    (Φωτ.: parallaximag.gr)

Η ποντιακή κουζίνα είχε την τιμητική της το βράδυ της Παρασκευής στην «Βαλκανική Πλατεία» του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών, που συμμετέχει με δικό του περίπτερο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Βαλκανικής Πλατείας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μαζί με τον μάγειρα Θεόδωρο Κουνατίδη μοίρασαν δωρεάν στον κόσμο δύο εδέσματα της ποντιακής γαστρονομίας.

Πρώτο πιάτο ήταν ο σορβάς, μια παραδοσιακή σούπα την οποία μπορεί να βρει κανείς σε διάφορες μορφές. Ως δεύτερο πιάτο ήταν το περέκ, ένα πολύ δημοφιλές παρασκεύασμα της ποντιακής κουζίνας.

Σκοπός του Θ. Κουνατίδη ήταν να δείξει στον κόσμο πως η ποντιακή κουζίνα είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ιστορία λέει πως οι άνθρωποι της εποχής ζούσαν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, έτσι οι γυναίκες κάθε καλοκαίρι αποξήραιναν τα τρόφιμα ώστε να τους μείνουν για τον χειμώνα, έτσι κατέληγαν πάντα με τα πιο αγνά υλικά». Επιπλέον η προχθεσινή εκδήλωση ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία ειδικά για τους νέους να γνωρίσουν καλύτερα ένα κομμάτι της ποντιακής παράδοσης.


(Φωτ.: parallaximag.gr)

Στο χώρο παραβρέθηκαν μέλη ποντιακών συλλόγων από διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης για να τιμήσουν την εκδήλωση. Η βραδιά έκλεισε με τον κόσμο να διασκεδάζει με χορό, παρασέρνοντας έτσι τόσο τους νέους όσο και τις παλαιότερες γενιές σε ρυθμούς ποντιακής μουσικής.

  • Πηγή: parallaximag.gr.