7 Σεπτέμβριος 2019, 14:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Σεπτέμβριος 2019, 14:37

Σακελλαρίδης: Νέο κατηγορώ για το Προσφυγικό στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

  • Σακελλαρίδης: Νέο κατηγορώ για το Προσφυγικό στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-EPA/Frederik Von Erichsen)

Κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο διαχείρισης του Προσφυγικού ασκεί για ακόμα μία φορά ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της ίδιας κυβέρνησης Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, τέσσερα χρόνια μετά από την αποχώρησή του από την κεντρική πολιτική σκηνή,είπε ότι η δραματική κατάσταση στους καταυλισμούς είναι ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Υπήρχαν μεγάλες εκφάνσεις της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα των δικαιωμάτων, τις οποίες εμείς ως Διεθνής Αμνηστία τις επιδοκιμάσαμε. Από την άλλη πλευρά η μεγάλη τρύπα στο ζήτημα των δικαιωμάτων ήταν το Προσφυγικό. Εμείς και τότε δεν μασήσαμε τα λόγια μας. Για παράδειγμα για την κατάσταση των καταυλισμών στα νησιά έχει μεγάλες ευθύνες η προηγουμένη κυβέρνηση, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση με την αντιμεταναστευτική πολιτική», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Θυμίζω για παράδειγμα τον Έβρο με τις συνεχείς καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Καταγράψαμε και άλλα προβλήματα, όπως την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στέγασης» πρόσθεσε.

Για την κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου λέει: «Εικάζω ότι στην κυβέρνηση πίστευαν πως καταργώντας τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου, θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Αυτό κατά τη γνώμη μου προδίδει μια μη επαρκή γνώση του ζητήματος, για να το πω ευγενικά».

Όσο για τη γενικότερη αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού ζητήματος και με αιχμή τις πρόσφατες ιδιαιτέρως ευάλωτους, όπως είναι ανήλικα παιδιά, μητέρες και ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζούγκλα του πολέμου».