7 Σεπτέμβριος 2019, 08:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Σεπτέμβριος 2019, 08:59

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

  • Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Γύρω από το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» αναμένεται να δομηθεί η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την πρώτη μεγάλη δημόσια ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το φόρουμ της ΔΕΘ δεν είναι «ένα φόρουμ παροχολογίας», ενώ σε όλες τις διαρροές επισημαίνεται ότι το βασικό οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης έχει ήδη εγκριθεί από τους πολίτες στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Μείωση φόρων για όλους, δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ασφάλεια σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας είναι το τρίπτυχο του πρωθυπουργού.

«Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Ακόμα τονίζουν ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ενισχύεται και από τα θετικά μηνύματα που πήρε από Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη.

Τα τρίτα σκέλη του «ανάπτυξη για όλους» περιλαμβάνουν το ξεμπλοκάρισμα των υφιστάμενων μεγάλων επενδύσεων (Πειραιάς, Χαλκιδική, Ελληνικό) και την προσέλκυση νέων, την άρση των εμποδίων όπως προβλέπονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, και το μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την ανόρθωση της μεσαίας τάξης και των πλέον αδύναμων στρωμάτων – ενδεικτικό σημείο αναφοράς αναμένεται να είναι ο ΕΝΦΙΑ.

Σε ό,τι αφορά στο επίμαχο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, συνεργάτες του πρωθυπουργού θυμίζουν ότι στην περσινή ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι το 2019 θα τηρηθεί ο στόχος του 3,5% και ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα σχεδιαστεί με το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, «ώστε μέσα στο 2020 να έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που υλοποιούμε, και από το 2021 και μετά να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα, κοντά στο 2%».