8 Σεπτέμβριος 2019, 19:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Σεπτέμβριος 2019, 18:52

Μνημεία για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων σε Ελλάδα και εξωτερικό

  • Μνημεία για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων σε Ελλάδα και εξωτερικό
    Το μνημείο της Δράμας (φωτ.: Γιώργος Κικώτης)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων εγκαινιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο οκτώ νέα μνημεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό να θυμίζουν στις νεότερες γενιές τις θυσίες και τα πάθη των Ελλήνων του Πόντου.

Τα μνημεία αυτά κρατούν ζωντανή τη μνήμη έναν αιώνα μετά, και υπενθυμίζουν σε όλους πως ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων συνεχίζεται.

Ακριβώς έναν χρόνο πριν, παραμονή της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στο προαύλιο του ναού Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού της περιοχής. Το μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης και απεικονίζει δύο τραγικά θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων: Μια μητέρα να κρατά στην αγκαλιά το παιδί της. Την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολις Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, ο Ιερός Ναός και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Προχώματος «Οδυσσέας».


Ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης και το έργο του στο Πρόχωμα Θεσσαλονίκης (φωτ.: facebook / Γιώργος Κικώτης)

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 στο Ριζό Σκύδρας, με μπροστάρη το Σύλλογο Ποντίων Ριζού, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της μεγάλης ποντιακής λύρας αφιερωμένης στα 353.000 θύματα που άφησε πίσω της η Γενοκτονία των Ποντίων. Από την τελετή δεν θα μπορούσαν να λείψουν ποντιακά τραγούδια με ζωντανή μουσική, καθώς και ποντιακοί χοροί από το σωματείο.


(Βίντεο: pella news.gr)

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μαΐου στη Στέγη Ποντίων Άνω Λιοσίων Αττικής η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το μνημείο απεικονίζει μια ξεριζωμένη οικογένεια και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιάννη Μπάρδη.


Το μνημείο στα Άνω Λιόσια (φωτ.: Δήμος Φυλής)

Το Σάββατο 18 Μαΐου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην πόλη Εσεντουκί της νότιας Ρωσίας, στην περιφέρεια της Σταυρούπολης. Το μνημείο βρίσκεται στον περίβολο της εκκλησίας των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και έχει σαφείς αναφορές στην Ορθοδοξία καθώς στην κορυφή του υπάρχει ένας σταυρός, ενώ στη βάση του είναι χαραγμένη με χρυσά γράμματα η φράση «Δεν ξεχνάμε» στα ελληνικά και τα ρωσικά, καθώς και οι χρονολογίες 1916-1923.


(Φωτ.: Facebook / Greek Youth of Black Sea and Central Asia Region)

Παραμονή της 19ης Μαΐου, τα ποντιακά σωματεία Δράμας, με την υποστήριξη του Δήμου, διοργάνωσαν την τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου αφιερωμένου στη Γενοκτονία των Ποντίων, στον Δημοτικό Κήπο. Το μνημείο παρουσιάζει μέσα από τρεις ανάγλυφες παραστάσεις το μαρτύριο των Ελλήνων του Πόντου και δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Γιώργο Κικώτη.


Λεπτομέρεια από το μνημείο στη Δράμα (φωτ.: Γιώργος Κικώτης)

Το καλοκαίρι, και συγκεκριμένα την Πέμπτη 18 Ιουλίου, δόθηκε στο κοινό το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία του Μεσόβουνου Εορδαίας, του νομού Κοζάνης. Η πρωτοβουλία δημιουργίας του μνημείου ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσόβουνου «Κρέμιτσα». Χρηματοδοτήθηκε από τα έσοδα της θεατρικής παράστασης Ταπιάτ' 'κί αλλάζομεν, αλλά και από δωρεές μελών και επιχειρήσεων.


Το γλυπτό απεικονίζει μια άμαξα που μεταφέρει τα λιγοστά υπάρχοντα των προσφύγων στο Μεσόβουνο Κοζάνης (φωτ.: Παύλος Παραστατίδης)

Λίγες μέρες αργότερα, το Σάββατο 20 Ιουλίου, σε κλίμα συγκίνησης έγινε η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου που τοποθετήθηκε στην πλατεία της Διποταμίας Καστοριάς. Επιμνημόσυνη δέηση στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων τέλεσε ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ, ενώ η σέρρα των μελών της Ευξείνου Λέσχης Μεσοποταμίας ολοκλήρωσε την εκδήλωση.


(Βίντεο: Κώστας Περτσινίδης)

Τέλος, την Κυριακή 21 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία Μεσιανού Πέλλας έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου σε όλους αυτούς που άφησαν την τελευταία του πνοή στον αλησμόνητο Πόντο. Η χρηματοδότηση έγινε από το Σύλλογο Ποντίων Μεσιανού καθώς και από το Δήμο Πέλλας.


(Βίντεο: Αντώνης Παπαδόπουλος)