6 Σεπτέμβριος 2019, 13:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Σεπτέμβριος 2019, 12:54

Ιταλικό δικαστήριο ανοίγει το δρόμο για αποζημιώσεις στους κατοίκους του Διστόμου

  • Ιταλικό δικαστήριο ανοίγει το δρόμο για αποζημιώσεις στους κατοίκους του Διστόμου
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ)

Το δρόμο για την καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων που δικαιούνται οικογένειες θυμάτων του Διστόμου ανοίγει απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας. Στις 4 Σεπτεμβρίου η ιταλική Δικαιοσύνη έκρινε σε ανώτατο επίπεδο, οριστικά και αμετάκλητα ότι ορθά το Δίστομο διεκδικεί το ποσό των 25 εκατ. ευρώ από τις εισπράξεις των ιταλικών σιδηροδρόμων, στους οποίους έχουν συμμετοχή και οι Γερμανοί, σύμφωνα με το dikastiko.gr.

Αυτό σημαίνει ότι απορρίφθηκε η προσφυγή των Γερμανικών Σιδηροδρόμων, που ζητούσαν να μην γίνει κατάσχεση των εισπράξεων προκειμένου να αποζημιωθούν οι Διστομίτες.

Είχε προηγηθεί, το 2014, απόφαση του ιταλικού συνταγματικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή του κανόνα της ετεροδικίας δεν μπορεί να ισχύσει σε περιπτώσεις όπου κρίνονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – εδώ και χρόνια η Γερμανία υποστηρίζει ότι μόνο τα γερμανικά δικαστήρια μπορούν να δικάσουν τέτοιες υποθέσεις.

Το 1997, άλλωστε, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς έλαβε την ιστορική απόφαση για αποζημίωση περίπου 9,5 δισ. δραχμές στους συγγενείς των νεκρών του Διστόμου. Εκπρόσωποι του γερμανικού δημοσίου προσέφυγαν στο Εφετείο Αθηνών το οποίο έκρινε ως ορθή την απόφαση του Πρωτοδικείου, όπως και ο Άρειος Πάγος όταν οι Γερμανοί προσέφυγαν κατά της απόφασης του Εφετείου – είναι χαρακτηριστικό ότι η υπόθεση εκδικάστηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (απόφαση υπ’ αριθμ. 12 του 2000) και με 16 υπέρ 4 κατά απέρριψε την προσφυγή των Γερμανών.

«Ο Σταμούλης κατόρθωσε με τη νομική του ευφυΐα να δομήσει σθεναρά την απαίτηση για καταβολή αποζημιώσεων στους οικείους των θυμάτων του εγκληματικού Τρίτου Ράιχ», δήλωσε στο protothema.gr η δικηγόρος Κέλλυ Σταμούλη.