6 Σεπτέμβριος 2019, 08:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Σεπτέμβριος 2019, 08:53

Ο «Πορθητής» ξεκινά τη δεύτερη γεώτρησή του στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» άρχισε να επιχειρεί στα ανοιχτά της Κύπρου
    Το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih (φωτ.: Twitter / Münir Karaloğlu)

Μόλις 3,5 ναυτικά μίλια (6,5 χλμ) μετακινήθηκε εντός της τουρκικής ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih) το οποίο ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη δεύτερη γεώτρησή του, στο στόχο «Αλάνια-2». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, θα χρειαστούν 56 ημέρες εργασιών. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, μιας και ακόμα και στο προσωπικό του γεωτρύπανου έχουν τεθεί αυστηροί όροι εμπιστευτικότητας.

Το σημείο όπου βρίσκεται ο «Πορθητής» είναι σε απόσταση 45 ναυτικών μιλίων (75 χιλιομέτρων) δυτικά της Πέγειας.

Η γεώτρηση στο στόχο «Αλάνια-1» κράτησε 120 ημέρες, όταν γεωτρύπανα του ίδιου τύπου και για τα ίδια βάθη χρειάζονται περίπου 40 ημέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι «υπήρξαν πολλά προβλήματα και κάποιες έκτακτες καταστάσεις».

Ειδικοί αναφέρουν ότι η δεύτερη γεώτρηση ίσως αποσκοπεί στο να γίνει «εκμετάλλευση» γεωλογικών δεδομένων (ενδεχομένως οι Τούρκοι να έχουν ενδείξεις για κάποιο κοίτασμα). Μια δεύτερη εικασία είναι ότι αν η πρώτη γεώτρηση δεν ολοκληρώθηκε λόγω προβλημάτων, ο «Πορθητής» να μετακινήθηκε σε σημείο με πιο ευνοϊκά γεωλογικά δεδομένα.

Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται την αγορά και τρίτου γεωτρύπανου για την Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» παραμένει νοτίως του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα και εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τις τελευταίες μέρες έχει λύσει κάποια τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπιζε κατά διαστήματα το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις έρευνές του εντός του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ το δεύτερο σεισμογραφικό που μετακινήθηκε στην περιοχή, το «Ορούτς Ρέις», παραμένει στο λιμάνι της Αττάλειας.

  • Με πληροφορίες από την εφ. Φιλελεύθερος / Πέτρος Θεοχαρίδης.