5 Σεπτέμβριος 2019, 12:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2019, 12:56

ΗΠΑ: Τρομοκρατική οργάνωση το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής NRA

  • ΗΠΑ: Τρομοκρατική οργάνωση το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής NRA
    Υποστηρικτές της μεταρρύθμισης στον έλεγχο των όπλων διαδηλώνουν κατά της NRA έξω από την έδρα της στο Φέαρφαξ της Βιρτζίνια (φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

Μοιάζει απίστευτο την εποχή της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, αλλά είναι γεγονός: το ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στην Αμερική, η NRA χαρακτηρίστηκε «εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση» από τις Αρχές του Σαν Φρανσίσκο! Για «γελοίο κόλπο» έκανε λόγο η NRA.

Η απόφαση για την καταδίκη της Ένωσης εγκρίθηκε ομόφωνα από το Εποπτικό Συμβούλιο του Σαν Φρανσίσκο που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

«Οι ΗΠΑ μαστίζονται από μια επιδημία βίας των όπλων» αναφέρει η απόφαση ενώ η NRA κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί «τον σημαντικό πλούτο και την δύναμή της ως οργάνωση για να προωθεί την οπλοκατοχή και να υποκινεί τους κατόχους όπλων σε πράξεις βίας». «Όλες οι χώρες έχουν βίαιους και απεχθείς ανθρώπους, αλλά μόνον στην Αμερική τους προσφέρουμε εύκολη πρόσβαση σε όπλα εφόδου και σε γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην επιρροή της National Rifle Assosiation (NRA)», προστίθεται στο κείμενο. Στο κείμενο αυτό καλείται η πόλη και η κομητεία να επανεξετάσουν τη σχέση τους με εταιρείες που συνεργάζονται με την NRA.

Η NRA αντέδρασε χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «γελοίο κόλπο» που έχει στόχο «να αποσπάσει την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σαν Φρανσίσκο, όπως το ανεξέλεγκτο πρόβλημα με τους άστεγους, η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και το πολύ υψηλό ποσοστό μικροαδικημάτων, για να αναφέρουμε μόνο μερικά».

Έντονη κριτική δέχθηκε η απόφαση αυτή και από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι αντιτίθενται στις περισσότερες προσπάθειες περιορισμού της κατοχής όπλων από ιδιώτες και διαφωνούν με πολλές από τις πολιτικές που υιοθετεί μια από τις πιο φιλελεύθερες πόλεις στις ΗΠΑ.

  • Πηγή: BBC /ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΜ.