5 Σεπτέμβριος 2019, 00:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2019, 00:59

Brexit: Διπλή ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία

  • Brexit: Διπλή ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία
    Ο Βρετανός πρωθυπουργός φεύγει από τη Βουλή των Κοινοτήτων στο κεντρικό Λονδίνο, μετά το διπλό πλήγμα που υπέστη για το Brexit (φωτ.: EPA / Will Oliver)

Σε προσωπικό Βατερλώ μετατράπηκε η Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον καθώς δέχθηκε διπλό πλήγμα από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Αφού πρώτα ηττήθηκε όταν πέρασε το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία, έχασε και την ψηφοφορία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

Με αυτό το νομοσχέδιο ο Βρετανός πρωθυπουργός εξαναγκάζεται να ζητήσει παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία έως τις 31 Οκτωβρίου.  

«Αρνούμαι να γράψω στην ΕΕ ζητώντας παράταση του Brexit», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας πως «οι βουλευτές ψήφισαν για να σταματήσουν, να βυθίσουν τις όποιες σοβαρές διαπραγματεύσεις».

Διαδηλωτές κατά του Brexit διαμαρτύρονται έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων (φωτ.: EPA / Facundo Arrizabalaga)

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από 327 και καταψηφίστηκε από 299 βουλευτές, τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή των Λόρδων και εάν υπερψηφιστεί και εκεί «αναμένουμε να το τηρήσει ο Τζόνσον» δήλωσε ο εισηγητής του νομοσχεδίου Χίλαρι Μπεν.

Όσο για την πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές, για να περάσει χρειαζόταν τα δύο τρίτα των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 434 βουλευτές. Ωστόσο, 298 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ενώ 56 ψήφισαν κατά. Οι Εργατικοί απείχαν από την ψηφοφορία.