4 Σεπτέμβριος 2019, 16:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2019, 16:18

Λαγκάρντ: Υπερβολικός ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος

  • Λαγκάρντ: Υπερβολικός ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος
    Η υποψήφια πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (φωτ.: EPA/ Olivier Hoslet)

Υπερβολικό χαρακτήρισε η απερχόμενη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για τον οποίο έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας έχει υποφέρει από τα μνημόνια. Αναφερόμενη στην πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από την επόμενη θέση της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως «Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην οποία στοχεύαμε».

«Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα υπέφερε από τα μνημόνια»

To ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα υπερασπίστηκε μεν η μέλλουσα πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ −στην ακρόασή της ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου− αλλά σημείωσε ότι έγιναν λάθη, ότι οι απαιτήσεις υπήρξαν υπερβολικές και ότι η Ελλάδα υπέφερε από την εφαρμογή των μνημονίων.

Απαντώντας σε ερώτηση που αναφερόταν στην κριτική που έχει ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΔΝΤ για τις πολιτικές λιτότητας, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε: «Δε θέλω να ανοίξω το Κουτί της Πανδώρας για το ποιος έκανε τι στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ειδικά στο τελευταίο μέρος του προγράμματος το ΔΝΤ είχε εκφράσει επίσημα την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την Ελλάδα ήταν υπερβολικές, δεδομένων των δυνατοτήτων της και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να αντικατασταθεί με στόχο μεταξύ 1,5% και 2% μάξιμουμ».

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης του προγράμματος, είπε, βρισκόταν η τρόικα και ότι «πολλές αποφάσεις ελήφθησαν από πολλούς εμπλεκόμενους», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι επρόκειτο για μια «κοινή προσπάθεια» προκειμένου να ανταποκριθούν στην έκκληση βοήθειας από την Ελλάδα. «Αλλά είναι αλήθεια ότι υπέφερε ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας», παραδέχθηκε.