4 Σεπτέμβριος 2019, 15:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2019, 16:28

Έντονη ανησυχία της ΔΙΣΥΠΕ για τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά που διεκδικεί η Τουρκία

  • Έντονη ανησυχία της ΔΙΣΥΠΕ για τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά που διεκδικεί η Τουρκία
    (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα που θέλουν το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας να καταγράφει και να αναζητεί κειμήλια που βρίσκονται στο εξωτερικό ή σε ιδρύματα της χώρας, κάνοντας λόγο ακόμα και για την Παναγία Σουμελά.

Η ΔΙΣΥΠΕ στο δελτίο Τύπου της αναφέρει ότι θα παρακολουθεί στενά το θέμα και θα τοποθετηθεί ξανά αν οι εξελίξεις το απαιτήσουν.

«Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων αφουγκραζόμενη τις ολοένα και περισσότερο αυξανόμενες, απειλητικές και προκλητικές δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίοι έφτασαν σε σημείο με δηλώσεις τους να διεκδικούν τα ιερά κειμήλια της Παναγίας Σουμελά, εκφράζει την ανησυχία της στην ελληνική κυβέρνηση για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα» αναφέρει το ΔΤ.

«Ταυτόχρονα τονίζουμε πως θα σταθούμε σε κάθε περίπτωση κοντά στην ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να στηρίξει καθετί που αφορά τον ποντιακό ελληνισμό και ιδιαίτερα την προκλητικότατη στάση των εξ Ανατολών γειτόνων μας. Αξιώνουμε λοιπόν να το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος να τοποθετηθούν εδώ και τώρα σε ένα θέμα το οποίο θεωρείται λήξαν προ δεκαετιών με διακρατική συμφωνία. Η ΔΙΣΥΠΕ θα παρακολουθεί το θέμα και θα επανέλθει με νεότερο δελτίο Τύπου όταν χρειαστεί» καταλήγει η ανακοίνωση που συνυπογράφεται από τον πρόεδρο Γεώργιο Αμαραντίδη και τον γενικό γραμματέα Βασίλειο Μωυσίδη.