4 Σεπτέμβριος 2019, 12:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2019, 12:50

Πρόταση Αναστασιάδη σε Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ

  • Στο Βερολίνο για το Κυπριακό ο Αναστασιάδης – Δείπνο εργασίας με Ακιντζί και Γκουτέρες
    Ο Νίκος Αναστασιάδης (Α) και ο Μουσταφά Ακιντζί στην κατοικία Σπέχαρ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σταύρος Ιωαννίδης)

Συγκεκριμένη πρόταση για τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες υπέβαλε τον Αύγουστο ο Νίκος Αναστασιάδης στον Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Καθημερινής Κύπρου. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, εκτός από τη σύσταση Ταμείου Υδρογονανθράκων, περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά να μπορεί να αντλήσει μερίδιο από τη μελλοντική πώληση φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση στηρίζεται στη δημιουργία δεσμευμένου λογαριασμού ειδικού σκοπού (escrow account) στον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα μεταφέρει το μερίδιο που αναλογεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τα χρήματα θα μπορούν να εκταμιευτούν εφόσον εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η Λευκωσία, που είναι η αναγνώριση από την Τουρκία των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ και η απόσυρσή της από την περιοχή.

Για αυτόν τον ειδικό λογαριασμό θα πρέπει να συμφωνηθεί και ένας διαχειριστής, ενδεχομένως και τα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος θα είναι αυτός που θα δίνει το πράσινο φως για τις εκταμιεύσεις.

Σύμφωνα με πηγές, η τουρκοκυπριακή πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς επιλαμβάνεται ζητημάτων που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν έχει απαντήσει ακόμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά σχετικά με την πρόταση που έχει στα χέρια της.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται το «Ορούτς Ρέις», το δεύτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, μετά το «Μπαρμπαρός». Κατεύθυνσή του κατά πάσα πιθανότητα είναι η θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου, την ώρα που η Άγκυρα με Navtex έχει δεσμεύσει από σήμερα έως και την 1η Νοεμβρίου περιοχή για γεωτρήσεις.

  • Με πληροφορίες από την Καθημερινή Κύπρου / Απόστολος Τομαράς