4 Σεπτέμβριος 2019, 17:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2019, 17:16

Τιμήθηκε το έργο του Τζορτζ Τρελόαρ στο Μπαλαράτ της Βικτόριας

  • Τιμήθηκε το έργο του Τζορτζ Τρελόαρ στο Μπαλαράτ της Βικτόριας
    Ο γιος του ανθρωπιστή Ντέιβιντ Τρελόαρ (τρίτος από αριστερά), η ανιψιά του Eleanor Lacey (τέταρτη από αριστερά). Από αριστερά ο Κων. Τσεπραϊλίδης, η Λ. Αθανασιάδη, η Π. Τσομπανοπούλου και ο Jim Claven (Φωτ.: John Irwin)

Λίγες ημέρες πριν από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του ανθρωπιστή Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ, που έσωσε χιλιάδες επιζώντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στην κωμόπολη Μπαλαράτ της Βικτόριας το St. Patrick's College (το σχολείο όπου φοιτούσε και ο ίδιος) πραγματοποίησε τιμητική εκδήλωση συγκαταλέγοντάς τον στα τιμώμενα πρόσωπα («Legends») του ιδρύματος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Αυγούστου, παρουσία μελών της οικογενείας του καθώς και του Σωματείου Μνήμης Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ.

«Είναι πραγματικό προνόμιο αυτό το "ταξίδι" που έχουμε ξεκινήσει προκειμένου να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ, εκ μέρους όλων των απογόνων και όσων βοήθησε στη βόρεια Ελλάδα. Έφτασαν στις ελληνικές ακτές ταλαίπωροι, έχοντας ανάγκη από βοήθεια. Για καλή τους τύχη, βοηθήθηκαν από αυτόν τον ανθρωπιστή, χωρίς το έργο του οποίου περίπου 100 χρόνια πίσω πολλοί από μας δεν θα βρίσκονταν σήμερα εδώ» δήλωσε η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας Λίτσα Αθανασιάδη, εκπροσωπώντας το Σωματείο Μνήμης Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ.


Η βάση όπου θα τοποθετηθεί το μνημείο προς τιμήν του Τζορτζ Τρελόαρ (φωτ.: John Irwin)

Η Λίτσα Αθανασιάδη από το βήμα της εκδήλωσης δεν παρέλειψε να αναφέρει και τα επικείμενα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του ανθρωπιστή στο Sturt Street Gardens στην κωμόπολη Μπαλαράτ, τα οποία θα γίνουν την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, στις 11:00. «Έχουμε δουλέψει γι' αυτό το μνημείο εδώ και πολλά χρόνια, και με τα αποκαλυπτήριά του κατατίθεται φόρος τιμής όχι μόνο στον Τρελόαρ και το έργο του, αλλά και στο γεγονός της επιβίωσης της κουλτούρας αυτών των χριστιανών προσφύγων της Μικράς Ασίας που διέσωσε. Η Επιτροπή προσκαλεί όλους όσο επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του Τζορτζ Τρελόαρ και αυτών των προσφύγων να παραστούν στο Μπαλαράτ σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση» δήλωσε.

  • Με πληροφορίες από το neoskosmos.com.