4 Σεπτέμβριος 2019, 11:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2019, 11:11

Απόλυτη καταστροφή στις Μπαχάμες από τον τυφώνα Ντόριαν (βίντεο)

  • Απόλυτη καταστροφή στις Μπαχάμες από τον τυφώνα Ντόριαν (βίντεο)
    (Φωτ.: EPA / Coast Guard Air Station Clearwater)

«Κολλημένος» πάνω από τις Μπαχάμες βρισκόταν για ώρες ο τυφώνας Ντόριαν, ο οποίος ισοπέδωσε τμήματα των νησιών Άβακος και Μεγάλη Μπαχάμα. Ο επίσημος απολογισμός είναι επτά νεκροί, ωστόσο ο πρωθυπουργός Χιούμπερτ Μίνις προειδοποίησε ότι ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να αυξηθεί κατά πολύ, μόλις τα σωστικά συνεργεία καταφέρουν να φτάσουν σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Άλλωστε, η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους πολίτες να προσπαθήσουν να βρουν μόνοι τους καταφύγιο.

Ο Ντόριαν όταν «χτύπησε» τις Μπαχάμες ήταν στην κατηγορία 5, την υψηλότερη στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον. Πλέον, υποβαθμισμένος στην κατηγορία 2, κινείται αργά προς τις ακτές των ΗΠΑ.

«Ήμασταν εντάξει μέχρι που το νερό άρχισε να ανεβαίνει ασταμάτητα. Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές άρχισαν να επιπλέουν μέσα στο σπίτι, όπως το πλυντήριο. Η καημένη η γυναίκα μου έπαθε υποθερμία ενώ κρατιόταν από τα ντουλάπια της κουζίνας», είπε στο CNN ο ψαράς Χάουαρντ Άρμστρονγκ, ο οποίος τελικά δεν μπόρεσε να σώσει τη σύζυγό του.

Σε περιοχές όπου το τοπίο συνήθως μοιάζει με κάρτ ποστάλ, πλέον το θέαμα είναι αποκαρδιωτικό: Ξεριζωμένοι φοίνικες, σπίτια πλημμυρισμένα και διαλυμένα, στέγες, κουφάρια αυτοκινήτων και εμπορευματοκιβώτια που επιπλέουν, αναποδογυρισμένα πλεούμενα, μια θάλασσα από συντρίμμια σκορπισμένα παντού.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΟΗΕ περίπου 61.000 άνθρωποι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια. Στα νησιά Άβακος και Μεγάλη Μπαχάμα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου υπολογίζει ότι πάνω από 13.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτείες των ΗΠΑ
Ο Ντόριαν, αν και αποδυναμωμένος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς οι ριπές των ανέμων φτάνουν έως και τα 175 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων των ΗΠΑ.

Οι μετεωρολόγοι δεν μπορούν να προβλέψουν την ακριβή πορεία που θα ακολουθήσει, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα πλησιάσει επικίνδυνα κοντά στη Φλόριντα, κινούμενος κατά μήκος των νοτιοανατολικών ακτών, περνώντας από τις πολιτείες της Τζόρτζιας, της Νότιας Καρολίνας και της Βόρειας Καρολίνας.

Για προληπτικούς λόγους η Βόρεια Καρολίνα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των αναμενόμενων σφοδρών και ξαφνικών βροχοπτώσεων. Ήδη, χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαταχθεί να απομακρυνθούν άμεσα από περιοχές που απειλούνται. Αν και το μάτι του κυκλώνα εκτιμάται ότι θα παραμείνει στη θάλασσα, εντούτοις οι Αρχές προειδοποιούν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πλημμυρών.