4 Σεπτέμβριος 2019, 09:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2019, 09:44

Η Τουρκία μετακινεί 65.000 πρόσφυγες – Φόβοι για αύξηση των ροών στα ελληνικά νησιά

  • Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας κάνει υποδείξεις στην Ελλάδα για το Μεταναστευτικό!
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για την «αποσυμφόρηση» της Κωνσταντινούπολης με τη μετακίνηση Σύρων προσφύγων σε άλλες πόλεις της τουρκικής επικράτειας, εκεί όπου έχουν καταγραφεί.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ακόμα και 65.000 άτομα πρόκειται να απομακρυνθούν από την πόλη.

Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη μετακίνηση 35.000 ανθρώπων χρονικά συνέπεσε με την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά, και ως εκ τούτου εκφράζονται φόβοι για ενδεχόμενο πολλαπλασιασμού των αφίξεων στο ανατολικό Αιγαίο όσο βρίσκεται σε εφαρμογή το σχέδιο των τουρκικών Αρχών.

Πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Μόριας δήλωσαν στην αποστολή του ΣΚΑΪ τις προηγούμενες ημέρες ότι η τουρκική Ακτοφυλακή κάνει συχνά τα στραβά μάτια σε προσπάθειες απόπλου προς τις ελληνικές ακτές. Άλλωστε, την προηγούμενη εβδομάδα ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών – πληροφορίες, βέβαια, αναφέρουν ότι ο Μπουράκ Οζούγκερτζιν ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία για το Προσφυγικό είναι με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι με την Ελλάδα.

Η Άγκυρα, πάντως, φέρεται να χρησιμοποιεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κατηγορεί ότι δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία.