4 Σεπτέμβριος 2019, 08:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Σεπτέμβριος 2019, 13:53

Πολιτικό θρίλερ στη Βρετανία με φόντο το Brexit – Προς πρόωρες εκλογές η χώρα

  • Βρετανία: Απορρίφθηκε το αίτημα Τζόνσον για πρόωρες εκλογές
    (Φωτ.: UK Parliament / Jessica Taylor)

Επιβεβαιώνοντας όλες τις πληροφορίες, ο Μπόρις Τζόνσον μετά τη χθεσινή οδυνηρή κοινοβουλευτική του ήττα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στη Βουλή των Κοινοτήτων πρόταση για πρόωρες εκλογές, καθώς η πλειοψηφία του κοινοβουλίου ζήτησε την αναβολή του Brexit που είναι προγραμματισμένο για την 31η Οκτωβρίου (328 ψήφισαν υπέρ και 301 ψήφισαν κατά). Η τροπολογία που επιτρέπει στους βουλευτές να αναλάβουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας, την οποία κανονικά διαχειρίζεται η κυβέρνηση, στηρίχθηκε και από τα 21 μέλη των Συντηρητικών που εναντιώνονται στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία – κατά πάσα πιθανότητα αυτό το… αντάρτικο θα τους στοιχίσει τη θέση τους στο κόμμα, με το οποίο δεν θα μπορούν να θέσουν ξανά υποψηφιότητα.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη ήττα για τον Βρετανό πρωθυπουργό που έχει δηλώσει ότι η χώρα θα φύγει από την ΕΕ με κάθε τρόπο και στην προγραμματισμένη ημερομηνία.

Η πρόταση για πρόωρες εκλογές θα συζητηθεί σήμερα στο κοινοβούλιο – χρειάζεται τα δύο τρίτα των μελών του Σώματος για να εγκριθεί. Ο Μπόρις Τζόνσον, που αποκλείει κατηγορηματικά κάθε νέα αναβολή, είναι πιθανό να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες ακόμα και στις 15 Οκτωβρίου. Ωστόσο, έχει ήδη χάσει την απόλυτη πλειοψηφία των Τόρις στο βρετανικό κοινοβούλιο, μετά τη χθεσινή προσχώρηση ενός βουλευτή των Συντηρητικών σε ένα μικρό φιλοευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα.

Εν τω μεταξύ, μια δεύτερη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα επί σχεδίου νόμου που απαιτεί από τον πρωθυπουργό να εξασφαλίσει την αναβολή του Brexit από τις Βρυξέλλες. Οι Βρετανοί τον Ιούνιο του 2016 ενέκριναν με 52% την πρόταση αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως έπειτα από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων η Συμφωνία Αποχώρησης που «έκλεισε» η τέως πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απορρίφθηκε τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μετά την έλευσή του στη εξουσία, στα τέλη του Ιουλίου, ο Μπόρις Τζόνσον άρχισε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει ως τώρα κάποια νέα πρόταση για την άρση του αδιεξόδου. Αντιθέτως, η απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για πάνω από έναν μήνα, μέχρι την 31η Οκτωβρίου, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς θεωρήθηκε πραξικοπηματική και μια προσπάθεια «φίμωσης» των βουλευτών.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Μπόρις Τζόνσον έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που χάνει στην πρώτη του ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, από το 1894.