3 Σεπτέμβριος 2019, 20:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Σεπτέμβριος 2019, 20:40

Πότε ελπίζουν τα Σκόπια να πάρουν ημερομηνία για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

  • Πότε ελπίζουν τα Σκόπια να πάρουν ημερομηνία για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ
    Στιγμιότυπο από το 15ο Στρατηγικό Φόρουμ στο Μπλεν της Σλοβενίας (φωτ.: facebook / NDimitrovMK)

Ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση ευελπιστούν να πάρουν τα Σκόπια τον προσεχή Οκτώβριο, λίγους μήνες δηλαδή πριν να γίνουν η χώρα γίνει μέλος του NATO. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ στο πρακτορείο Reuters, εάν καθυστερήσει η οριστικοποίηση της ημερομηνίας, θα αποθαρρυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα βοηθούσε να πειστούν οι νέοι να μην μεταναστεύσουν αναζητώντας αλλού τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», τόνισε στο περιθώριο του 15ου Στρατηγικού Φόρουμ του Μπλεντ, στη Σλοβενία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε επισήμως τον Μάιο την έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Η χώρα ήλπιζε ότι θα λάμβανε ημερομηνία τον Ιούνιο, όμως η απόφαση αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο. «Τα μεγάλα ζητήματα επιλύθηκαν. Αν δεν υλοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει προοπτική για την περιοχή», είπε ο Ντιμιτρόφ, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο «θα έστελνε ένα μήνυμα στους άλλους ηγέτες των Βαλκανίων ότι δεν αξίζει πραγματικά τον κόπο να επενδύσουν πολιτικό κεφάλαιο για να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, να κάνουν μεταρρυθμίσεις».

Ο υπουργός είπε επίσης η χώρα του αναμένει ότι θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο ή στις αρχές του επόμενου έτους, μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν οι χώρες-μέλη τον περασμένο Φεβρουάριο. Η συμφωνία αυτή βρίσκεται στη διαδικασία επικύρωσης από τις χώρες μέλη. Η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ θα φέρει ένα στοιχείο σταθερότητας και προβλεψιμότητας που χρειάζεται στα Βαλκάνια.

Ο Ντιμιτρόφ δεν ήταν σε θέση να προβλέψει το πότε θα ενταχθεί η χώρα του στην ΕΕ, όμως πρόσθεσε: «Η διαδικασία (της προετοιμασίας) είναι σημαντική. Η μεγαλύτερη μάχη για εμάς είναι να κρατήσουμε τους νέους στην πατρίδα, επομένως χρειάζεται να κάνουμε τη χώρα μας ευρωπαϊκή ώστε να έχουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής στο σπίτι τους και να μην τον αναζητούν αλλού». Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι οι προετοιμασίες αυτές θα οδηγήσουν στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και στην αύξηση των μισθών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.