3 Σεπτέμβριος 2019, 14:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Σεπτέμβριος 2019, 14:39

Για πρώτη φορά δοκιμάστηκε με επιτυχία η μεταμόσχευση νέου κερατοειδούς

  • Για πρώτη φορά δοκιμάστηκε με επιτυχία η μεταμόσχευση νέου κερατοειδούς
    Ο διάφανος κερατοειδής χιτώνας που προστατεύει το μάτι (φωτ.: Ralph C. Eagle Jnr/Science Photo Library)

Μια γυναίκα από την Ιαπωνία, σχεδόν τυφλή από το ένα μάτι, έγινε η πρώτη στον κόσμο στην οποία πραγματοποιήθηκε αντικατάσταση του κερατοειδούς χιτώνα με άλλον από αναπρογραμματισμένα βλαστικά κύτταρα.

Η διαδικασία πέτυχε και η όραση της ασθενούς σχεδόν αποκαταστάθηκε.

Η γυναίκα έπασχε από μια πάθηση εξαιτίας της οποίας είχαν καταστραφεί τα βλαστοκύτταρα που αποκαθιστούν τις βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα, το διαφανές στρώμα που καλύπτει και προστατεύει το μάτι. Λόγω της πάθησης, η όρασή της ήταν θολή και τελικά η γυναίκα μπορεί να τυφλωνόταν.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οσάκας, σύμφωνα με το Nature και τους London Times, αναπρογραμμάτισαν γενετικά ορισμένα κύτταρα δέρματος από υγιή δωρητή, ώστε αυτά να επανέλθουν στην εμβρυική πολυδύναμη κατάστασή τους και τελικά να μετατραπούν σε βλαστικά κύτταρα κερατοειδούς χιτώνα. Ένα στρώμα από αυτά τα βλαστικά κύτταρα, πάχους περίπου 0,04 χιλιοστών, εισήχθη τελικά στο μάτι της ασθενούς. Τα βλαστοκύτταρα αναγέννησαν στη συνέχεια νέα κύτταρα κερατοειδούς χιτώνα μέσα στο μάτι.

Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου, ο νέος κερατοειδής της γυναίκας δεν απορρίφθηκε από τον οργανισμό της ως ξένο σώμα, παραμένει καθαρός, και η όρασή της έχει βελτιωθεί αισθητά μετά τη μεταμόσχευση, που έγινε πριν από περίπου έναν μήνα.

Σήμερα οι άνθρωποι που χρειάζονται αλλαγή κερατοειδούς συνήθως παίρνουν ιστό από πεθαμένους δότες, όμως υπάρχει μακρά λίστα αναμονής σε χώρες όπως η Ιαπωνία.

Το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας έδωσε στην επιστημονική ομάδα της Οσάκας (υπό τον καθηγητή Οφθαλμολογίας Κότζι Νισίντα) την άδεια να δοκιμάσει τη νέα θεραπεία σε τέσσερις ανθρώπους. Η επόμενη δοκιμή σε ασθενή θα γίνει αργότερα φέτος, και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η νέα θεραπεία, που αναμένεται να γίνεται άπαξ και να είναι αποτελεσματική εφ' όρου ζωής, θα είναι έτοιμη για κλινική εφαρμογή σε πέντε χρόνια.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔΡ.