3 Σεπτέμβριος 2019, 13:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Σεπτέμβριος 2019, 13:30

Μενδώνη: Δεν δεχόμαστε βρετανική κυριότητα στα Γλυπτά του Παρθενώνα

  • Μενδώνη: Δεν δεχόμαστε βρετανική κυριότητα στα Γλυπτά του Παρθενώνα
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα –μιας και θεωρείται ότι το αίτημα δανεισμού προϋποθέτει αναγνώριση της βρετανικής ιδιοκτησίας–, έδωσε σήμερα η αρμόδια υπουργός. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Λίνα Μενδώνη ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση η Αθήνα δεν αποδέχεται τη βρετανική κυριότητά τους, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα απολύτως ψευδές επιχείρημα.

Μενδώνη: Τη δεκαετία του 1980 η Μελίνα Μερκούρη χαρακτήρισε κλοπή την μεταφορά των μαρμάρων στο Λονδίνο.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι το αίτημα επιστροφής είναι πάγιο και δεν αναιρείται από την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821, μιας και θα υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις. Πρόσθεσε δε ότι σε περίπτωση που το Βρετανικό Μουσείο αποδεχθεί την πρόταση και τους όρους της ελληνικής πλευράς, τότε θα πρόκειται για μια αλλαγή στάσης, καθώς μέχρι σήμερα είναι απολύτως αρνητικό σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε την πρότασή του προς τη βρετανική πλευρά με συνέντευξή του στην εφημερίδα Observer, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή. Από την πλευρά του το Βρετανικό Μουσείο απάντησε πως κάθε αίτημα για ανταλλαγές ή δανεισμό γίνεται στο ίδιο και όχι στην κυβέρνηση, αλλά, σύμφωνα με τη Λίνα Μενδώνη, αυτή η αντίδραση ήταν αναμενόμενη και δεν ξάφνιασε την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά στο αν υπάρχουν πιθανότητες τα Γλυπτά του Παρθενώνα να έρθουν έστω και για λίγο στην Αθήνα, η υπουργός υποστήριξε ότι μένει να το δούμε, καθώς «όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης». Το υπουργείο, ανέφερε, θα συντάξει το επίσημο αίτημα το οποίο θα κατατεθεί σε χρόνο που κρίνεται κατάλληλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.