3 Σεπτέμβριος 2019, 23:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Σεπτέμβριος 2019, 23:31

Πάνω από 19.500 τα διαστημικά σκουπίδια στην ατμόσφαιρα της Γης

  • Πάνω από 19.500 τα διαστημικά σκουπίδια στην ατμόσφαιρα της Γης
    (Φωτ.: NASA)

Ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να γεμίσει με απορρίμματα μόνο την επιφάνεια του πλανήτη μας, αλλά επίσης και το διάστημα, καθώς τα 19.524 φθάνουν πλέον τα διαστημικά «σκουπίδια» που πλανώνται πάνω από τη γήινη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα (έως τις 30 Ιουνίου 2019) στοιχεία που δημοσίευσε το Γραφείο του Προγράμματος της ΝASA για τα απορρίμματα σε τροχιά.

Στον κατάλογο του προγράμματος «US Space Surveillance Network» (SSN) της NASA, που επίσης προβλέπει ποια από τα περιπλανώμενα αυτά «σκουπίδια» υπάρχει πιθανότητα να πέσουν στη Γη, περιλαμβάνεται ο συνολικός αριθμός των δορυφόρων που λειτουργούν, ή βρίσκονται σε αχρηστία κι εξακολουθούν να βρίσκονται σε τροχιά αναμένοντας την επαναφορά και βύθισή τους στη θάλασσα, όπως και τμήματα από παλαιούς πυραύλους.

Επίσης συναπαριθμούνται και τα διάφορα αντικείμενα που έχουν προκληθεί από την αποκόλληση τμημάτων και εκρήξεις σε διαστημικές αποστολές.

Για τα περισσότερα από τα 19.524 αυτά διαστημικά απορρίμματα που περιπλανώνται πάνω από τον πλανήτη ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στις οποίες ανήκουν τα 6.589 (102 περισσότερα από την προηγούμενη έκθεση του Γραφείου, την 1η Απριλίου).

Σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν οι ΗΠΑ (6.581 «σκουπίδια», 39 περισσότερα από την προηγούμενη έκθεση). Μολαταύτα, ο αριθμός των «σκουπιδιών» που οι παράγουν ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σε εκθετικό βαθμό τα τελευταία χρόνια σε σχέση με εκείνα της πρώην ΕΣΣΔ, γεγονός που μαρτυρά την κάθε φορά μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των προγραμμάτων των δύο χωρών.

Στα τέλη του 2016 οι ΗΠΑ ήταν υπεύθυνες για τα 5.719 «σκουπίδια», έναντι 6.346 της Ρωσίας. Στην τρίτη θέση έρχεται η Κίνα, με 4.044 «σκουπίδια» σε τροχιά (4.019 την 1η Απριλίου). Ιαπωνική... ταυτότητα έχουν τα 290, ίδια ποσότητα με την προηγούμενη έκθεση της NASA. Ακολουθεί η Ινδία με 254 κομμάτια (41 περισσότερα από τρεις μήνες προηγουμένως).

Η διαστημική υπηρεσία με τα λιγότερα «σκουπίδια» είναι η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), με 145, και μαζί με την Ιαπωνία είναι εκείνες που από τον Απρίλιο δεν έχουν προκαλέσει περαιτέρω διαστημική ρύπανση.

Ωστόσο υπάρχουν χώρες που ανεξάρτητα από την ESA είναι υπεύθυνες για τη ρύπανση με τέτοιου είδους διαστημικά απορρίμματα, όπως η Γαλλία με 556 (ένα περισσότερο από τον Απρίλιο). Επίσης άλλα 1.065 τέτοια αντικείμενα (1.052 από τον Απρίλιο) οφείλονται σε αποστολές άλλων κρατών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργης-Βύρων Δάβος.