3 Σεπτέμβριος 2019, 08:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Σεπτέμβριος 2019, 08:33

Οικονομία και Μεταναστευτικό στη συνάντηση Ρούτε-Μητσοτάκη

  • Ραντεβού Μητσοτάκη με αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη, οι μεταρρυθμίσεις και το Μεταναστευτικό θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε στη Χάγη.

Είναι η τρίτη επίσκεψη του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μετά το Παρίσι και το Βερολίνο.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στόχος είναι να αλλάξει η εικόνα της χώρας και να πάμε «από τη διπλωματία της επαιτείας, στη διπλωματία της αξιοπιστίας». Όπως έκανε και στις δύο προηγούμενες συναντήσεις, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα και θα αναζητήσει κοινό πεδίο αναπτυξιακής συνεργασίας και επενδύσεων.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επαναλαμβάνουν ότι ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης «έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να κάνει καμία κωλοτούμπα και μπορεί να αναπτύσσει στους διεθνείς συνομιλητές του το πρόγραμμα για το οποίο τον εξέλεξαν οι πολίτες». Μάλιστα, και στον Μαρκ Ρούτε αναμένεται να τονίσει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου απέδειξε ότι η χώρα μας μπορεί να απορρίψει την οικονομική καθήλωση, επιλέγοντας την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, θα τονίσει ότι απαιτείται καλύτερη φύλαξη των συνόρων, αναθεώρηση της πολιτικής του ασύλου και πίεση στην Τουρκία για υλοποίηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αλλά χρειάζεται και κοινή στάση των ευρωπαϊκών χωρών και συμμετοχή στα βάρη που συνεπάγεται η ελεύθερη διακίνηση και η Συμφωνία Σένγκεν», αναμένεται να επισημάνει.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ολλανδία θα ξεκινήσει από το Αϊντχόβεν και την Brainport Region, και συγκεκριμένα από το Eindhoven University of Technology. «Ο πρωθυπουργός επέλεξε να επισκεφθεί μια περιοχή της Ευρώπης που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης», λένε συνεργάτες του και σημειώνουν ότι στόχος είναι να αναπτυχθούν συνέργειες με την ολλανδική πλευρά και να εξεταστούν συμπράξεις στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.

Η συνάντηση με τον Μαρκ Ρούτε θα γίνει το μεσημέρι (14:15 ώρα Ελλάδας), και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σπ. Γκουτζάνης.