2 Σεπτέμβριος 2019, 19:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Σεπτέμβριος 2019, 19:49

Απόφαση για αποφυλάκιση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς αλλά ο ίδιος παραμένει στη φυλακή!

  • Απόφαση για αποφυλάκιση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς αλλά ο ίδιος παραμένει στη φυλακή!
    (Φωτ.: ΕΡΑ / Γιάννης Κολεσίδης)

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα την αποφυλάκιση υπό όρους του Σελαχατίν Ντεμιρτάς στο πλαίσιο της κύριας δίκης του, ωστόσο ο Κούρδος ηγέτης θα παραμείνει στη φυλακή καθώς εκτίει ποινή για προηγούμενη καταδίκη του! Η απόφαση ελήφθη από δικαστήριο στην πόλη Σινκάν, κοντά στην Άγκυρα, χωρίς την παρουσία των συνηγόρων του.

Παρόλα αυτά ο Ντεμιρτάς παραμένει υπό κράτηση από τον Νοέμβριο του 2016 και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 142 ετών εάν κριθεί ένοχος.

Ο δικηγόρος του Ραμαζάν Ντεμίρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν έχει καταστεί σαφές πότε ο Ντεμιρτάς θα αφεθεί ελεύθερος από τη φυλακή στην Αδριανούπολη. Ωστόσο, μετά τη σημερινή απόφαση είναι δυνατόν για τον πρώην συν-πρόεδρο του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο οποίος παραμένει μια από τις ηγετικές μορφές του κόμματος, να υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης υπό όρους στο πλαίσιο της υπάρχουσας καταδίκης του. «Θα μιλήσουμε μαζί του σήμερα και θα ενεργήσουμε γι 'αυτό», τόνισε ο Ραμαζάν Ντεμίρ.

Οι δικηγόροι του αρνήθηκαν σήμερα να παραστούν στην ακροαματική διαδικασία, δηλώνοντας ότι θέλουν περιμένουν στις 18 Σεπτεμβρίου, την απόφαση του τμήματος μείζονος συνθέσεως του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την προσωρινή κράτηση του πελάτη τους.

Τον Νοέμβριο 2018, το ΕΔΑΔ είχε καλέσει την Τουρκία να απελευθερώσει τον Ντεμιρτάς το συντομότερο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας ένοπλης οργάνωσης που θεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της, είχε γρήγορα απορρίψει αυτή την απόφαση εκτιμώντας πως δεν είναι υποχρεωτική.

Η δίκη του Ντεμιρτάς αναβλήθηκε για τις 7 Ιανουαρίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γ.Σ.