2 Σεπτέμβριος 2019, 16:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Σεπτέμβριος 2019, 16:26

Δένδιας: Η Τουρκία λειτουργεί ως ταραξίας

  • Ο Δένδιας συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
    Ο Νίκος Δένδιας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Με αφορμή τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το τελευταίο περιστατικό με το χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Νίκος Δένδιας κατηγόρησε τη Τουρκία ότι λειτουργεί «ως ταραξίας» της περιοχής, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να την ακολουθήσει σε αυτόν τον κατήφορο.

Δένδιας: Οι παραβατικές ενέργειες απλά εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Άγκυρα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμμόρφωση. «Τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας σε όποιο υπουργείο του αρέσει, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου. Εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να μεταβάλουν τη διεθνή νομιμότητα – πόσω μάλλον με φωτογραφίες», συμπλήρωσε.

Ακόμα, εκτίμησε ότι οι απόψεις της Τουρκίας είναι η μειοψηφία του ενός, και ότι η χώρα με αυτόν τον τρόπο οδηγείται στην απομόνωση. «Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε ούτε σε βαλκανοποίηση ξανά της περιοχής, ούτε στη λογική του περιφερειακού επαρχιωτισμού που ακολουθούν. Καλό είναι να σοβαρευτούν και να επανέλθουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», διεμήνυσε.

Κληθείς να σχολιάσει το διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη για το Προσφυγικό, ο Νίκος Δένδιας είπε πως «είναι σημαντική υποχρέωση της Τουρκίας, όπως προβλέπει η συμφωνία του 2016 με την ΕΕ, να μην μετατρέπεται σε χώρο διέλευσης παράτυπων μεταναστών. Το γεγονός ότι γυρίσαμε στην κατάσταση του 2012, δηλαδή πάνω από 500 άτομα στη Μυτιλήνη, αποτελεί παράβαση».

Όσο για το εάν προβλέπεται συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημείωσε πως για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται ένα σοβαρό πλαίσιο και βοήθεια από την τουρκική πλευρά προς αυτή την κατεύθυνση. «Δεν θα συρθούμε σε συναντήσεις υπό το κράτος πιέσεων. Εάν η Τουρκία συνεχώς δημιουργεί προβλήματα, τι πλαίσιο συνάντησης να φτιάξουμε;», διερωτήθηκε.