1 Σεπτέμβριος 2019, 21:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Σεπτέμβριος 2019, 21:46

«Μικρασία χαίρε!» – Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης από την Εστία Νέας Σμύρνης

  • Η Εστία Νέας Σμύρνης γιορτάζει τα 90 της χρόνια με ένα βίντεο
    Το Μέγαρο της Εστίας Νέας Σμύρνης (φωτ.: Facebook / Εστία Νέας Σμύρνης)

Σχεδόν έναν αιώνα μετά τον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων από τη γη της Ιωνίας, τον ματωμένο Σεπτέμβριο του 1922, η Εστία Νέας Σμύρνης συνεχίζει να αναφωνεί «Μικρασία χαίρε!». Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το σωματείο, που συμπληρώνει 89 χρόνια ζωής και δράσης, διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων μνήμης, από τις 8 έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, αφιέρωμα στον Κάρολο Κουν, ημερίδες, ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ και βραβεύσεις.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής των αγίων της Μικρασιατικής Καταστροφής, το πρωί θα γίνει Θεία Λειτουργία στην Αγία Φωτεινή Νέας Σμύρνης. Στη συνέχεια, κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Αγίου Χρυσοστόμου. Θα ακολουθήσει κέρασμα στο εντευκτήριο του Μεγάρου της Εστίας.

Στις 11 Σεπτεμβρίου στις 20:30 συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού με τίτλο «Ραντεβού στα 60s». Θα βραβευτούν ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιωάννης Παξιβανάκης και ο Μίμης Πλέσσας που θα ανακηρυχθεί και επίτιμος πρόεδρος της Εστίας Νέας Σμύρνης. Η συναυλία θα δοθεί στην Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Η καθιερωμένη ξενάγηση στις συλλογές των μουσείων της Εστίας θα γίνει το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 11:00. Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ 1922: Ο Μεγάλος Ξεριζωμός. Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου η μέρα είναι αφιερωμένη στον Κάρολο Κουν, σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν». Για τον μεγάλο Μικρασιάτη της Τέχνης θα μιλήσουν οι: Κωστής Καπελώνης, Χρήστος Λεοντής, Ιωάννα Παπαντωνίου, Ρένη Πιττακή, Κάτια Γέρου και Δηώ Καγγελάρη.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19:00 και θα ολοκληρωθεί με μια μικρή δεξίωση. Παράλληλα, στο φουαγιέ της Εστίας θα λειτουργήσει έκθεση με αντικείμενα από τη ζωή και το έργο του Καρόλου Κουν.

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στις 19:00 σε συνεργασία με το ΓΕΣ αφιέρωμα στην ημέρα απόβασης του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες και προβολή βίντεο. Στο φουαγέ θα λειτουργήσει η έκθεση με ιστορικά κειμήλια, φωτογραφικό υλικό και σημαντικά έγγραφα της περιόδου 1919-1922, που έχει επιμεληθεί ο υπολοχαγός Νικόλαος Ρούσσος.

Τα βραβεία και οι έπαινοι σε όσους πήραν μέρος στον λογοτεχνικό διαγωνισμό της Εστίας Νέας Σμύρνης θα δοθούν την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19:00 και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία από τη συγγραφέα-εκπαιδευτικό Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου Εύη με θέμα: «Όμορφες και παράξενες πατρίδες: Από το τραύμα στο θαύμα».

Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου (19:00) εκδήλωση μνήμης για τους προσκόπους του Αϊδινίου, σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Κεντρικός ομιλητής ο δρ Σύγχρονης Ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης, ενώ μαρτυρίες θα διαβάσουν ο ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς, η εγγονή του αρχηγού μιας εκ των προσκοπικών ομάδων Μαγδαληνή Αργυράκη και ο εγγονός πρόσκοπου Στέλιος Μιχαηλίδης.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων «Μικρασία χαίρε!» θα κλείσει την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου (19:00) με την παρουσίαση του βιβλίου του Βλάση Αγτζίδη Μικρασιατική Καταστροφή. Από τη Λούξεμπουργκ και τον Γληνό στην Ήττα και το Τραύμα. Εκτός από τον συγγραφέα θα μιλήσουν οι: Γιάννης Χρονόπουλος (ιστορικός) και Ίρις Τζαχίλη (αρχαιολόγος, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης).