31 Αύγουστος 2019, 23:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αύγουστος 2019, 23:16

Κρήτη: Μνήμες Μικρασίας στο προσφυγοχώρι Κάτω Πουλιές

  • Κρήτη: Μνήμες Μικρασίας στο προσφυγοχώρι Κάτω Πουλιές
    Εικόνα από τα εγκαίνια της κρήνης

Ο ξεριζωμός, ο πόνος, η προσφυγιά, η νοσταλγία για τις αλησμόνητες πατρίδες, «ξύπνησαν» στους απόγονους των Μικρασιατών που έδωσαν το παρών στα εγκαίνια της καλαίσθητης κρήνης, στο μικρό προσφυγοχώρι Κάτω Πουλιές του Δήμου Μινώα. Η κρήνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Γιώργο Καραγιάννη, είναι ένα αντιπροσωπευτικό στοιχείο υψηλού συμβολισμού που φέρνει στη μνήμη την κρήνη που υπήρχε στο χωριό Σαΐπι της Μικράς Ασίας, το χωριό καταγωγής των Μικρασιατών κατοίκων των Κάτω Πουλιών.

Τα εγκαίνια έγιναν μέσα σε κλίμα συγκίνησης από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη παρουσία της Δημοτικής Αρχής, τοπικών φορέων και όλων των κατοίκων του χωριού (και φίλων του συλλόγου από την ευρύτερη περιοχή), οι οποίοι ευχαρίστησαν τον περιφερειάρχη για την στήριξη στην υλοποίηση του αιτήματος. Ο Στ. Αρναουτάκης περιηγήθηκε στη μόνιμη έκθεση φωτογραφίας, στα γραφεία του πολιτιστικού συλλόγου, που έχει θέμα την εγκατάσταση και τη ζωή των Μικρασιατών στο χωριό. Παράλληλα, ενημερώθηκε για άλλα θέματα πολιτιστικού και οικιστικού ενδιαφέροντος.

Των εγκαινίων προηγήθηκε αγιασμός, ενώ για την ιστορία του χωριού και τη σημαντικότητα της ανάπλασης και της τοποθέτησης της κρήνης ως στοιχείου υψηλού συμβολισμού, μίλησαν ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κάτω Πουλιών, γιατρός Γιώργος Καραγιάννης, η αντιπρόεδρος, εκπαιδευτικός Αρχοντία Ασλάνη και η εκπαιδευτικός Μαρία Φραγκιαδάκη που αναφέρθηκε στον ξεριζωμό, τα βιώματα των προσφύγων και απέδωσε μάλιστα σχετικό τραγούδι.

  • Πληροφορίες, φωτογραφία: latofm.gr.