31 Αύγουστος 2019, 18:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αύγουστος 2019, 18:02

Επιστροφή στον ακαδημαϊκό χώρο σκέφτεται η Μέρκελ μετά την πολιτική

  • Επιστροφή στον ακαδημαϊκό χώρο σκέφτεται η Μέρκελ μετά την πολιτική
    Η Άνγκελα Μέρκελ στην ομιλία της στη Σχολή Διοίκησης HHL της Λειψίας (φωτ.: EPA / Filip Singer)

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι ενδέχεται να επιστρέψει στον ακαδημαϊκό χώρο στο τέλος της τρέχουσας θητείας της, η οποία λήγει το 2021. «Όλα τα πανεπιστήμα που μου έχουν απονείμει τιμητικά διδακτορικά, θα έχουν ξανά νέα μου όταν δεν θα είμαι πια καγκελάριος», είπε η Μέρκελ, η οποία είναι στην καγκελαρία από το 2005, σε ομιλία της στη Σχολή Διοίκησης HHL της Λειψίας.

Η σχολή απένειμε στην καγκελάριο, η οποία έχει σπουδάσει φυσική, ένα ακόμη τιμητικό διδακτορικό, σε μια τελετή την οποία παρακολούθησε και η Κριστίν Λαγκάρντ, υποψήφια για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Θα επιστρέψω και δεν θα μείνω για λίγο, όπως σήμερα. Θα μείνω περισσότερο», δήλωσε η Μέρκελ, προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο.

Το τελευταίο διάστημα εντείνονται τα ερωτηματικά για το αν η καγκελάριος θα ολοκληρώσει την τελευταία θητεία της. Οι συντηρητικοί της και οι σοσιαλδημοκρατικοί εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό, βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας βαριάς ήττας, προς όφελος της ακροδεξιάς, στις αυριανές εκλογές σε δύο κρατίδια. Γεγονός που θα εντείνει τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση. Η Μέρκελ παραιτήθηκε πέρσι από την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) μετά τις οδυνηρές απώλειες σε τοπικές εκλογές, δηλώνοντας ότι η τρέχουσα θητεία της θα είναι και η τελευταία.

  • Πηγή: Reuters.