31 Αύγουστος 2019, 17:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αύγουστος 2019, 17:19

«Από το σμυρναίικο στο ρεμπέτικο», ένα μουσικό ταξίδι από το Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας

Δεν κουράστηκε να τραγουδά και να χειροκροτεί ο κόσμος που το βράδυ της περασμένης Τετάρτης βρέθηκε στο Φρούριο της Καβάλας προκειμένου να παρακολουθήσει τη συναυλία «Από το σμυρναίικο στο ρεμπέτικο» του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας, η οποία ήταν ενταγμένη στο 62ο Φεστιβάλ Φιλίππων.

Ένα μουσικό οδοιπορικό από τα στενά της Σμύρνης, εκεί όπου έσμιγαν οι ποικίλες μουσικές παραδόσεις, μέχρι τις γειτονιές των προσφύγων, και από εκεί μέχρι τις δισκογραφικές και τα καφενεία με τους φωνόγραφους.

Τα τραγούδια ήταν μια επιλογή του Κυριάκου Λυκουρίνου και του Σάκη Τσιολάκη. Ερμηνεύθηκαν από τη χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας, υπό τη διεύθυνση του Απόστολου Αθιανού. Το λαϊκό συγκρότημα «Τα Πέριξ» βοήθησε στο πέρασμα από τα παλιά τραγούδια της Σμύρνης μέχρι το πειραιώτικο ρεμπέτικο της θρυλικής τετράδας των Μπάτη, Βαμβακάρη, Δελιά και Παγιουμτζή, χωρίς να λείπουν συνθέσεις των Τούντα, Περιστέρη, Παπάζογλου, Δραγάτση, Σέσμη κ.ά.

Τα κείμενα που διάβασαν η η Βιβή Θεοδωρίδου και η Σοφία Τσίγκου, και τα οποία απέδωσαν σύντομα αλλά ολοκληρωμένα την ιστορία του σμυρναίικου και του ρεμπέτικου τραγουδιού, ήταν του φιλόλογου και ιστορικού Κυριάκου Λυκουρίνου, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του Συλλόγου.

Η βραδιά έκλεισε με τη σύνθεση του Παντελή Θαλασσινού σε στίχους του Ηλία Κατσούλη «Τα σμυρνέικα τραγούδια ποιος σου τα ’μαθε»…