31 Αύγουστος 2019, 14:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αύγουστος 2019, 18:59

Συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ για το Προσφυγικό

  • Συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ για το Προσφυγικό
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Το ζήτημα της αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, πέρα από τα μέτρα ενίσχυσης των συνόρων, εξετάστηκε το πώς θα αντιμετωπιστεί η «πίεση» στα νησιά, ιδίως στη Λέσβο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποφασίστηκε:

  1. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
  2. Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
  3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές Αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ). Είναι ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).
  4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο –σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης –να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε.
  5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν ζητήσει άσυλο, αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια.
  6. Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης.
  7. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).