31 Αύγουστος 2019, 09:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αύγουστος 2019, 13:53

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών

  • Έκτακτο ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Το ζήτημα της αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 11:00 και ολοκληρώθηκε στις 13:45.

Την Πέμπτη μόνο στη Λέσβο έφτασαν εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, σε μια από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές «εξάρσεις» των τελευταίων πολλών μηνών.

Το Κέντρο της Μόριας, που εδώ και μήνες βρίσκεται στα όριά του, έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ το ιστορικό ρεκόρ των 9.200 ατόμων εντός και εκτός του καταυλισμού, φτάνοντας τα 10.241 άτομα. Έτσι, η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφερθούν την ερχόμενη Τρίτη 1.002 άτομα στη Νέα Καβάλα, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση.

Χθες ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κάλεσε εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζούγκερτζιν προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών από την Τουρκία, και να του υπενθυμίσει τη συμφωνία που υπάρχει σε ισχύ από το 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος, έχουν πολλές φορές «απειλήσει» την Ευρώπη με άνοιγμα των συνόρων, κατηγορώντας ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Τουρκία.