30 Αύγουστος 2019, 08:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Αύγουστος 2019, 09:24

Πανό-πρόκληση στο γήπεδο της Τράμπζονσπορ – Σχετίζεται με τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Γενοκτονία

  • Πανό-πρόκληση στο γήπεδο της Τράμπζονσπορ – Σχετίζεται με τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Γενοκτονία
    (Φωτ.: Twitter / safadinc61)

Ένα φαινομενικά αθώο πανό που εμφανίστηκε χθες στις εξέδρες του «Σενόλ Γκιουνές» κατά τη διάρκεια του αγώνα της Τράμπζονσπορ με την ΑΕΚ για το Europa League ήταν η πρόκληση των Τούρκων οπαδών απέναντι στους Έλληνες φιλοξενούμενους.

«Can you swim?», δηλαδή «ξέρεις να κολυμπάς;» έγραφε το πανό που περιφερόταν στις εξέδρες, πολλές φορές γυρισμένο όχι προς το γήπεδο, αλλά προς την πλευρά όπου βρίσκονταν οι φίλοι της ΑΕΚ.

Πρόκειται για μια έμμεση αναφορά τόσο στη Μικρασιατική Καταστροφή (άλλωστε αυτές τις ημέρες το 1922 κατέρρεε το Μέτωπο και ανοίγοντας το δρόμο σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ελληνικής ιστορίας), όσο και στη Γενοκτονία των Ποντίων. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Φεβρουάριο είπε από την Κερασούντα ότι η πόλη «έριξε στη θάλασσα τις συμμορίες των Ποντίων», ενώ έχει μιλήσει και για κάποιους «έφυγαν πέφτοντας στη θάλασσα και δεν έγιναν παστά ψάρια στον Σαγγάριο», μεταξύ άλλων.

Πάντως από την ΑΕΚ σκοπεύουν να κάνουν επίσημη καταγγελία προς την UEFΑ, που απαγορεύει διά ροπάλου στα γήπεδα τα μηνύματα με πολιτικό περιεχόμενο.