29 Αύγουστος 2019, 16:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Αύγουστος 2019, 16:43

Το ιρανικό τάνκερ άλλαξε πορεία και απομακρύνεται από την τουρκική ακτή

  • Το ιρανικό τάνκερ άλλαξε πορεία και απομακρύνεται από την τουρκική ακτή
    (Φωτ.: αρχείο EPA / A. Carrasco Ragel)

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya, που βρίσκεται στο κέντρο της διένεξης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, άλλαξε πορεία και απομακρύνεται από την τουρκική ακτή, όπως φαίνεται από τα σημερινά δεδομένα της υπηρεσίας Refinitiv που παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα. Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι δεν εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Τα δεδομένα της Refinitiv δείχνουν πως το πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στις ακτές της Τουρκίας και της Κύπρου και κατευθύνεται δυτικά.

Το Adrian Darya, που ονομαζόταν Grace 1, συνελήφθη στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ με την κατηγορία ότι μετέφερε 2,1 εκατ. βαρέλια ιρανικού πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Απελευθερώθηκε στα μέσα Αυγούστου, έπειτα από αντιπαράθεση που κράτησε πέντε εβδομάδες.

Τη Δευτέρα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRIB, επικαλούμενο ιρανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, μετέδωσε ότι η Τεχεράνη πούλησε το πετρέλαιο και πως ο ιδιοκτήτης του πλοίου θα αποφασίσει για τον επόμενο προορισμό του – μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο ποιος είναι ο αγοραστής.

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ.