29 Αύγουστος 2019, 15:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Αύγουστος 2019, 15:59

Δηλώσεις Μέρκελ-Μητσοτάκη για οικονομία, Προσφυγικό, Τουρκία και αποζημιώσεις

  • Δηλώσεις Μέρκελ-Μητσοτάκη για οικονομία, Προσφυγικό, Τουρκία και αποζημιώσεις
    (Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Τα θέματα οικονομίας και επενδύσεων, μετανάστευσης και ευρωπαϊκής πολιτικής κυριάρχησαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ. «Θέλουμε να δώσουμε ώθηση στη σχέση μας στα οικονομικά ζητήματα», δήλωσε η καγκελάριος, η οποία τόνισε ότι συμμερίζεται τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και την οικονομική πολιτική του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό, η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι χαίρεται που η καινούργια κυβέρνηση δίνει έμφαση στο ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί.

«Νομίζω ότι και η οικονομική ατζέντα θα παραμένει σε ισχύ», ανέφερε η καγκελάριος, εκτιμώντας πάντως ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι πιο εύκολες στην υλοποίηση τους. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον γερμανικό λαό «για την κατανόηση», και υπογράμμισε ότι μετέφερε στη συνομιλήτριά του τη διάθεση της Ελλάδας για βαθιές και διαρθρωτικές αλλαγές. «Αυτές θα γίνουν από εμάς για εμάς. Είμαι εδώ για τις σχέσεις μας και όχι για πλεονάσματα και στόχους», ανέφερε.

Ερωτηθείς, πάντως, για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και 2020. «Πρώτα θα κερδίσουμε την αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε ζητήματα πλεονάσματος και χρέους», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, οι οποίες άλλωστε βρίσκονται στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι είναι στα σκαριά ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με τη Γερμανία, και ότι μαζί με την καγκελάριο θα παρουσιάσουν ένα φιλόδοξο σχέδιο για την πράσινη οικονομία. Μάλιστα έκανε λόγο για «λύσεις συμφέρουσες» και για τις δύο χώρες.


(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Οι δύο ηγέτες, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συμφώνησαν ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απαράδεκτες, ενώ σε ερώτηση για το αν η αύξηση των προσφυγικών ροών είναι ένας τρόπος άσκησης πίεσης από την Άγκυρα παραδέχθηκε ότι «ενδεχομένως αυτό να ισχύει». Ακόμα, έδωσε έμφαση στο ότι η Ελλάδα θέλει να λειτουργήσει η συμφωνία για το Προσφυγικό, αλλά υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει δίκαιος καταμερισμός. «Σε αυτό συμφωνεί και η καγκελάριος», πρόσθεσε.

Ερώτηση υπήρξε και για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Πρόκειται για ένα δύσκολο και ευαίσθητο για την Ελλάδα και τους Έλληνες ζήτημα», είπε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητάει επισήμως από τη Γερμανία να προσέλθει σε διαπραγμάτευση.