28 Αύγουστος 2019, 21:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Αύγουστος 2019, 20:53

Τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Αρμενίας: Τι συζητήθηκε για Γενοκτονίες και τουρκική εισβολή

  • Τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Αρμενίας: Τι συζητήθηκε για Γενοκτονίες και τουρκική εισβολή
    Οι τρεις αξιωματούχοι Αρμενίας, Κύπρου και Ελλάδας που έλαβαν μέρος στην τριμερή συνάντηση (φωτ.:pio.gov.cy)

Τριμερής συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αρμενίας για θέματα διασποράς έλαβε χώρα σήμερα, στο περιθώριο του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. Επίσης, όπως ανέφερε ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, λήφθηκε μια απόφαση (από κοινού) για την πραγματοποίηση τριμερούς διάσκεψης στην Ελλάδα, όπου μέσα από διάφορες εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν οι ιστορικές τραγωδίες: η Γενοκτονία των Ποντίων, η Γενοκτονία των Αρμενίων, καθώς και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσουμε σε μια παραγωγική, αποτελεσματική συνεργασία σε τριμερές επίπεδο στα θέματα διασποράς. Οι τρεις χώρες έχουν πολύ ισχυρές διασπορές σε πολύ σημαντικές χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αγγλία και η Αυστραλία. Θα ενεργοποιήσουμε, μέσα από αυτή τη συνεργασία, τα οργανωμένα σύνολα των διασπορών μας ώστε να προωθηθούν εκεί που πρέπει και όπως πρέπει τα συμφέροντα των τριών χωρών μας», είπε μεταξύ άλλων ο Φ. Φωτίου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία που είχε με τον Φ. Φωτίου και για τη γνωριμία που έκανε με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα διασποράς της Αρμενίας. Με την Αρμενία, πρόσθεσε, μας συνδέουν κοινές ιστορικές περιπέτειες και αναμνήσεις και σημείωσε ότι πρόκειται για μια χώρα με την οποία ο απόδημος ελληνισμός συνεργάζεται ήδη πολύ στενά. «Αυτή τη συνεργασία θα την επεκτείνουμε και θα την εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «με μεγάλη χαρά θα διοργανώσουμε το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο».

Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διασποράς της Αρμενίας Zareh John Sinanyan είπε ότι κατά τη συνάντηση τους συζήτησαν την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στα θέματα της διασποράς. «Συζητήσαμε συγκεκριμένα θέματα και θέσαμε μια προκαταρκτική ατζέντα», ανέφερε, σχολιάζοντας τις πολύ καλές, φιλικές και ιστορικές σχέσεις που διατηρούν μεταξύ τους οι τρεις χώρες.