28 Αύγουστος 2019, 19:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Αύγουστος 2019, 19:10

Η Ολλανδία κηρύσσει τον πόλεμο σε έναν νέο εχθρό: Τον υπερτουρισμό

  • Η Ολλανδία κηρύσσει τον πόλεμο σε έναν νέο εχθρό: Τον υπερτουρισμό
    (Φωτ.: pixabay.com)

Η Ολλανδία είχε στη μακρά ιστορία της γνωρίσει πολλούς εισβολείς και κατακτητές: από τους Ρωμαίους και τους Βίκινγκ μέχρι τους Ισπανούς και τους Ναζί. Όμως τώρα έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα και πιο ύπουλη εισβολή: τον υπερτουρισμό.

Την εποχή των φθηνών πτήσεων και του Airbnb, οι αριθμοί των επισκεπτών εκτοξεύθηκαν.

Τον περασμένο χρόνο πάνω από 19 εκατ. άνθρωποι ταξίδεψαν στη χώρα, κατά πολύ περισσότεροι απ’ όσους ζουν εκεί. Και οι προβλέψεις του Εθνικού Γραφείου Τουρισμού αναφέρουν πως μέσα στην ερχόμενη δεκαετία ο αριθμός των τουριστών θα έχει αυξηθεί έως και 50%, στα 29 εκατ. Οι υποθέσεις αυτές ανάγκασαν τους πολεοδόμους και τις Αρχές να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στο φαινόμενο του «υπερτουρισμού», ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών άλλων κρατών που, μετά την αρχική ευφορία, βρέθηκαν αντιμέτωπα με τη δύσκολη πραγματικότητα της αντιμετώπισης των αυξημένων ροών από τους περαστικούς τουρίστες, που όμως αφήνουν πίσω τους προβλήματα.

Ήδη οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας έχουν αρχίσει να παραπονιούνται για μία σειρά προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους. Από τα στίφη που αδιάφορα για την κυκλοφορία, την εργασία των κατοίκων κτλ., κατακλύζουν όλες τις ώρες τους δρόμους, είτε πεζή είτε χρησιμοποιώντας απρόσεκτα ενοικιαζόμενα ποδήλατα και πατίνια, τα περιστατικά βανδαλισμών, αδιακρισίας, παραβάσεων που οφείλονται στην κατανάλωση οινοπνευματωδών, τη φασαρία, την αύξηση του όγκου των σκουπιδιών, και άλλα, ων ουκ έστιν αριθμός.

Το Άμστερνταμ με τα πολλά μουσεία, την απαράμιλλη αρχιτεκτονική και τα ρομαντικά κανάλια με τις οργανωμένες περιηγήσεις έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τις «παράπλευρες απώλειες» από τον υπερτουρισμό.

Για να τις αντιμετωπίσουν, οι δημοτικές Αρχές επέβαλαν νέες ρυθμίσεις, περιλαμβανομένου ενός μορατόριουμ για την κατασκευή νέων ξενοδοχείων, αυξημένα πρόστιμα (έως 140 ευρώ) για ανάρμοστη διαγωγή σε δημόσιους χώρους, περιορισμούς στη λειτουργία Airbnb (30 διανυκτερεύσεις το χρόνο) και μια σειρά περιορισμούς στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων –όπως ενοικιάσεις ποδηλάτων και πατινιών, πρατήρια ντόνατ κτλ.– στο κέντρο της πόλης.

Επιπλέον, από το 2020 θα απαγορεύονται οι οργανωμένες περιηγήσεις στην πασίγνωστη «γειτονιά με τα κόκκινα φανάρια», ενώ χάρις στις νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις πολλά από τα διάσημα «καφενεία κάνναβης» έχουν κλείσει. Επίσης έχει αρχίσει να συζητείται και το μέτρο της χρέωσης με εισιτήριο των περιστασιακών επισκεπτών της πόλης, όπως ξεκίνησε να ισχύει στη Βενετία.

Πλέον, όπως τονίζει το Γραφείο Τουρισμού, οι στόχοι της πολιτικής της χώρας έχουν αλλάξει και από την «προώθηση ως τουριστικού προορισμού» (destination promotion) η Ολλανδία θα στραφεί στη «διαχείριση του τουριστικού προορισμού» (destination management).

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργης-Βύρων Δάβος.