28 Αύγουστος 2019, 09:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Αύγουστος 2019, 09:01

Φωτιές στον Αμαζόνιο: Η Βραζιλία δέχεται με όρους τη διεθνή βοήθεια

  • Φωτιές στον Αμαζόνιο: Η Βραζιλία δέχεται με όρους τη διεθνή βοήθεια
    (Φωτ.: EPA / Victor Moriyama / Greenpeace Brazil)

Μπορεί ο Ζαΐχ Μπολσονάρου να δήλωνε ότι απαιτεί μια… δήλωση μετανοίας από τον Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να δεχθεί τα 20 εκατ. δολάρια που αποφάσισαν να διαθέσουν άμεσα ως βοήθεια οι G7 για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που αφανίζουν τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, ωστόσο, και μπροστά στη διεθνή κατακραυγή, χθες η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε τελικά ότι είναι ανοιχτή στην προσφορά οικονομικής βοήθειας από ξένους οργανισμούς, «ακόμη και από χώρες», αλλά υπό έναν όρο.

Εκπρόσωπος της Προεδρίας τόνισε ότι την ευθύνη για τη διαχείριση αυτών των χρημάτων θα την έχει αποκλειστικά η Βραζιλία.

Η στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών που έκανε η κυβέρνηση υπό τον ακροδεξιό Ζαΐχ Μπολσονάρου θεωρήθηκε μάλλον απαραίτητη και γιατί οι καταστροφικές πυρκαγιές απειλούν τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Mercosur, την οποία τα δύο μέρη διαπραγματεύονταν εδώ και 20 χρόνια.

Στο μεταξύ, Λίμα και Μπογοτά πρότειναν στις άλλες χώρες στις οποίες εκτείνεται το δάσος του Αμαζονίου να συμμετάσχουν σε κατεπείγουσα συνάντηση στη Λετίσια, στο νότιο άκρο της κολομβιανής επικράτειας, στα σύνορα με το Περού και τη Βραζιλία. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου απάντησε ήδη θετικά.

Στη σύνοδο που είναι προγραμματισμένη στις 6 Σεπτεμβρίου αναμένεται να εξεταστεί η συντονισμένη λήψη μέτρων για την προστασία του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη, μέρος του οποίου βρίσκεται και εντός της επικράτειας της Βολιβίας, του Ισημερινού, της Γαλλικής Γουιάνας, τη Γουιάνας, του Σουρινάμ και της Βενεζουέλας.