27 Αύγουστος 2019, 21:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Αύγουστος 2019, 20:57

Εντολή για την Αμφίπολη από τη Μενδώνη

  • Εντολή για την Αμφίπολη από τη Μενδώνη
    (Φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Να επισπευσθούν οι εργασίες που αφορούν τόσο τον Τύμβο Καστά, όσο και αυτές που σχετίζονται με τη χάραξη διαδρομών και διαμορφώσεων εντός του αρχαιολογικού χώρου και στην περιοχή του Μουσείου της Αμφίπολης, ζήτησε η Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Και τα δύο έργα στα οποία αναφέρθηκε έχουν ενταχθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σύμφωνα με την υπουργό, την άνοιξη του 2015 θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες προστασίας στον Τύμβο Καστά.

Η Λίνα Μενδώνη στις οδηγίες της αναφέρει ότι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει γίνει η μεταφορά των αρχιτεκτονικών μελών από την περιοχή του Λέοντος και το χώρο του Μουσείου στον Τύμβο. Επιπλέον, στις συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 17 Δεκεμβρίου θα εισαχθούν προς γνωμοδότηση η αρχιτεκτονική μελέτη και η στατική προμελέτη που αφορούν το σύνολο του μνημείου (τύμβος, ταφικό σύνολο, περίβολος).

Το υπουργείο εκτιμά ότι το μνημείο στην Αμφίπολη θα ανοίξει το 2021 για ειδικούς επιστήμονες και μελετητές, όπως έχει εξαγγελθεί από την προηγούμενη ηγεσία, μόνο εφόσον ακολουθηθεί με συνέπεια το πρόγραμμα των εργασιών. Σημειώνει δε ότι να γίνει επισκέψιμο από το ευρύ κοινό απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις, χρόνος και επιπλέον κονδύλια.

Ακόμα επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν οι καλύψεις προστασίας του ταφικού μνημείου και του περιβόλου ώστε να μην υπάρξει αλλοίωση των κονιαμάτων, και ότι θα πρέπει να επισπευσθεί και η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, για τις οποίες είχε γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ το 2016.

Τέλος, η Λίνα Μενδώνη ζήτησε ενημέρωση για τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε η υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης του 2015 με το ΑΠΘ και το Δημοκρίτειο για την έρευνα-μελέτη των 1.000 σκελετών που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την αντικατάσταση της πλατφόρμας που εξυπηρετεί ΑμΕΑ στο Μουσείο της Αμφίπολης.