27 Αύγουστος 2019, 18:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Αύγουστος 2019, 17:50

Φωτιές στον Αμαζόνιο: Ο Μπολσονάρου θέλει πρώτα μια συγγνώμη από τον Μακρόν

  • Φωτιές στον Αμαζόνιο: Ο Μπολσονάρου θέλει πρώτα μια συγγνώμη από τον Μακρόν
    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βέλγιο (φωτ.: ΕΡΑ / Stephanie Lecocq)

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμος να συζητήσει μια βοήθεια εκ μέρους της Ομάδας των Επτά (G7) προκειμένου να καταπολεμηθούν οι πυρκαγιές στην Αμαζονία, αν ο αρχηγός του γαλλικού κράτους Εμανουέλ Μακρόν «αποσύρει τις προσβολές του».

«Καταρχάς ο κύριος Μακρόν πρέπει να αποσύρει τις προσβολές που πρόφερε σε βάρος μου», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, αναφερόμενος στις κατηγορίες του Γάλλου προέδρου ότι ο Μπολσονάρου είπε ψέματα για τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις του.

«Με χαρακτήρισε ψεύτη, και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, είπε πως η κυριαρχία μας στην Αμαζονία είναι ένα ανοικτό θέμα», είπε ο Μπολσονάρου προτού συναντηθεί με τους κυβερνήτες των εννέα Πολιτειών της Αμαζονίας.

«Προτού συζητήσω και δεχθώ οτιδήποτε από τη Γαλλία [ο Μακρόν] πρέπει να πάρει πίσω τα λόγια του και με αφετηρία το σημείο αυτό μπορούμε να μιλήσουμε», δήλωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

Χθες βράδυ η Μπραζίλια απέρριψε κάθετα τη βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων την οποία πρότειναν οι χώρες της G7 για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Αμαζονία, συνιστώντας στον Γάλλο πρόεδρο να ασχοληθεί «με το σπίτι του και τις αποικίες του».

«Ευχαριστούμε [σ.σ.: την G7 για την προσφορά της βοήθειας], αλλά τα μέσα αυτά ίσως να είναι πιο προσήκον να διατεθούν για την αναδάσωση της Ευρώπης», ανέφερε ο Ονίξ Λορενζόνι, γενικός γραμματέας της βραζιλιάνικης προεδρίας – θέση αντίστοιχη με αυτή του πρωθυπουργού στη Γαλλία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΒΧ.