27 Αύγουστος 2019, 14:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Αύγουστος 2019, 13:38

Ενός λεπτού σιγή για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Έπειτα από το πενθήμερο ταξίδι του σε Πατρίδα, Διαβατό, Βέροια και Σέλι το 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Βέροιας έριξε αυλαία την περασμένη Κυριακή στην Ελιά, σε μια τελετή λήξης στην οποία συμμετείχαν επτά συγκροτήματα (πέντε από τη Βέροια, ένα από την Κομοτηνή και ένα από το Καζαλνάκ της Βουλγαρίας) παρουσιάζοντας χορούς από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ήπειρο και τα Βαλκάνια.

Η τελετή λήξης ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Άλλωστε, στο περίπτερο που είχε στήσει η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας το κοινό του 4ου Φεστιβάλ μπορούσε να ενημερωθεί για τη Γενοκτονία. Αντίστοιχα περίπτερα υπήρχαν από τους Συλλόγους Κομοτηνής, Τριλόφου, Διαβατού, Βεργίνας, Βλάχων με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομίας και της παράδοσης.

Εκκίνηση από την Πατρίδα
Το 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Βέροιας ξεκίνησε την Τετάρτη 21 Αυγούστου στην Πατρίδα. Συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Μαρίνας, τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Τριλόφου «Αριστοτέλης», το Σύλλογο Ποντίων Μακροχωρίου, τη Χορευτική Ομάδα Νάουσας, το Σύλλογο Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», και τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πάτρας που καταχειροκροτήθηκε με το συρτάκι σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Τη δεύτερη ημέρα το κοινό που συγκεντρώθηκε στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου στο Διαβατό παρακολούθησε χορούς του Πόντου από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Διαβατού και Νέας Νικομήδειας, χορούς από τη Δυτική Θράκη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Βαρβάρας, χορούς του Ρουμλουκιού από τους Ντόπιους Μακροχωρίου και χορούς Βοΐου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοζάνης «Η Κόζιανη».

Στον Προμηθέα συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα το βράδυ της Παρασκευής το Φεστιβάλ. Ο χώρος στα Εβραϊκά Μνήματα γέμισε ασφυκτικά, με τη συνοικία να επιβεβαιώνει και φέτος πως αποτελεί «σταθερή αξία».

Στο ορεινό Σέλι το βράδυ του Σαββάτου ξεκίνησε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σφηκιάς «Η Γκιώνη» που παρουσίασε χορούς των ορεινών Πιερίων. Ακολούθησαν χοροί του Πόντου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βεργίνας και χοροί του Βοΐου από τον Χορευτικό Όμιλο Κοζάνης. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκιάς με τοπικούς χορούς και ο Σύλλογος Παλατιτσίων με χορούς του Πόντου.

Στο Σέλι έκανε τη δεύτερη εμφάνισή του η ομάδα παραδοσιακών χορών Ludi Mladi από το Καζανλάκ της Βουλγαρίας. Τη βραδιά έκλεισε με την λεβέντικη εμφάνισή του ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας που αποθεώθηκε.

Gallery