26 Αύγουστος 2019, 15:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Αύγουστος 2019, 15:35

Πλήρης κατάργηση των capital controls

  • Πλήρης κατάργηση των capital controls
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην άρση των capital controls (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Την πλήρη κατάργηση των capital controls ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σήμερα», ανέφερε στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, «σε συνεργασία με τη Τράπεζα της Ελλάδας αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων». Συνεχίζοντας, επιτέθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας: «Το πρώτο εξάμηνο του 2015 προκάλεσε τη φυγή δεκάδων δισ. ευρώ με αποκορύφωμα τον Ιούνιο το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στην ανάληψη μετρητών. Οι εκλογές αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη και στο τραπεζικό μας σύστημα [...] Σήμερα, κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας και καταργούνται τα capital controls και ταυτόχρονα ανοίγει για τη χώρα ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας».

Αμέσως μετά, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε τη σχετική τροπολογία και εξήγησε ότι η πλήρης άρση θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το νομοσχέδιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η χώρα, είπε, συντονίζεται με το κοινοτικό κεκτημένο που καθυστερούσε για 14 μήνες και είχε ως συνέπεια να επιβάλλονται πρόστιμα 5.500 ευρώ την ημέρα. «Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου», ανέφερε, «είναι κρίσιμες και απαραίτητες γιατί συνιστούν βήματα ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και δημοκρατίας και είναι συστατικά στοιχεία της κυβέρνησής μας».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι οι μέχρι στιγμής νομοθετικές πρωτοβουλίες έδειξαν την ετοιμότητα της κυβέρνησης. Έκανε εδική αναφορά στην απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το οικόπεδο στο Μάτι, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΕΡΤ για το ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα «να γλυτώσουμε 35 εκατομμύρια ευρώ», τονίζοντας ότι «και παρά τις αιτιάσεις, το πρωτάθλημα ξεκίνησε κανονικά». Σημείωσε ακόμη ότι «οι μάχες με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που συνεχίζονται, δείχνουν την καθημερινή μας παρουσία δίπλα στους πολίτες».

«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση δείχνει ότι ήταν έτοιμη και ότι υλοποιεί νωρίτερα τις δεσμεύσεις της. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται το σημερινό νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «σχέδιο, ταχύτητα και αποτέλεσμα αποτελεί την πυξίδα της κυβέρνησης».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.