25 Αύγουστος 2019, 20:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Αύγουστος 2019, 20:26

ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία για το εμπόριο

  • ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία για το εμπόριο
    (Φωτ.: Twitter / Jennifer Jacobs)

Τα χέρια φαίνεται ότι έδωσαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σίνζο Άμπε στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτς όπου συναντώνται οι G7. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Κίνας κατέληξαν σε μια πρώτη συμφωνία για το εμπόριο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου.

«Είναι μια πολύ μεγάλη μετάβαση. Δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων δολάρια», σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, υπήρξε συμφωνία για τη γεωργία και για το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά, όπως τόνισε, περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις ήταν έντονες».

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα το κείμενο να υπογραφεί τον επόμενο μήνα, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αν και ο Σίνζο Άμπε προειδοποίησε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν.

Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα εκτιμάται ότι θα ωφελήσει κυρίως τους Αμερικανούς αγρότες, μια πολιτικά σημαντική ομάδα για τον Ντόναλντ Τραμπ δεδομένου ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή του το 2020. Σχετικά με τους αμερικανικούς δασμούς, ο Αμερικανός εκπρόσωπος επί εμπορικών θεμάτων Ρόμπερτ Λάιτιζερ ανέφερε ότι «κάποιοι θα αρθούν», αλλά όχι αυτοί που αφορούν τα ιαπωνικά αυτοκίνητα.