25 Αύγουστος 2019, 18:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Αύγουστος 2019, 18:19

Στη Γαλλία εκτάκτως ο ΥΠΕΞ του Ιράν για την πυρηνική συμφωνία

  • Στη Γαλλία εκτάκτως ο ΥΠΕΞ του Ιράν για την πυρηνική συμφωνία
    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ (φωτ.: EPA / Stian Lysberg Solum)

Τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ μετέφερε το αεροσκάφος που προσγειώθηκε σήμερα στην Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας, την πόλη όπου φιλοξενείται η Σύνοδος των G7. Η διάσωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του Εμανουέλ Μακρόν· πηγή της γαλλικής Προεδρίας ανέφερε ότι ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Θα μεταφέρει την απάντηση της ιρανικής ηγεσίας στην πρόταση του Γάλλου προέδρου», ανέφερε στο Reuters υψηλόβαθμη πηγή από το Ιράν.

Προς το παρόν δεν προβλέπονται συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν με την αμερικανική αντιπροσωπεία, κάτι που επιβεβαίωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Ο Ντόναλντ Τραμπ, άλλωστε, κατά τη διάρκεια των πρωινών συνομιλιών φάνηκε να αγνοεί τις προσπάθειες της Γαλλίας ν’ αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, λέγοντας ότι χαίρεται που το Παρίσι προσεγγίζει την Τεχεράνη με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση, αλλά ο ίδιος «θα ακολουθήσει τη δική του τακτική».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους στην αντιπαράθεση του Ιράν με τις ΗΠΑ από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά και στη συνέχεια επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.