24 Αύγουστος 2019, 20:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αύγουστος 2019, 20:55

Μαίνεται η φωτιά στη Σάμο – Εκκενώθηκαν ξενοδοχεία

  • Μαίνεται η φωτιά στη Σάμο – Εκκενώθηκαν ξενοδοχεία
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αντώνης Ιατρού)

Mάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Σάμο, σε φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Μεσόκαμπος. Σύμφωνα με το δήμαρχο Σάμου Χριστόδουλο Σεβαστάκη, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, λόγω της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν πέντε ξενοδοχεία, με 1.000 άτομα, τα οποία απεγκλωβίστηκαν και μέσω θαλάσσης. Μεταφέρθηκαν στο Γυμναστήριο του Πυθαγορείου. Ο Χ. Σεβαστάκης εκτίμησε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε από κολώνα της ΔΕΗ. Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος είπε στον ΣΚΑΪ ότι η φωτιά καίει σε δύσκολη περιοχή και ότι τα πέντε ξενοδοχεία εκκενώθηκαν γρήγορα, ενώ δεν κινδυνεύουν κάτοικοι ή τουρίστες. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, και περιοδικά τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα (έκαναν πτήσεις μέχρο το τελευταίο φως της ημέρας. Επίσης, συμμετείχαν στο έργο κατάσβεσης μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με οκτώ πυροσβέστες με Super Puma, καθώς και τρεις ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 30 πυροσβέστες με C130. Συνδρομή παρέχουν 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα και 4 υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Άγιος Βασίλειος Γυθείου Λακωνίας. Επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας συνέδραμαν πέντε αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ και τρία ελικόπτερα. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Κρητικά Κέρκυρας.

Από τις 7 χθες (23/8) το απόγευμα έως σήμερα την ίδια ώρα, εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Συνολικά επιχείρησαν: 693 πυροσβέστες, 273 οχήματα, 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Συνδρομή παρείχαν 88 εθελοντές με 27 εθελοντικά οχήματα, 4 μηχανήματα έργου και 13 υδροφόρες των Περιφερειών και των ΟΤΑ. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.